Uit onbekende bron

Dilemma's rond spermadonorschap

Mart Roegholt

Uit onbekende bron

paperback/ gebrocheerd: € 19.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-6523-126-0, 144 blz., January 2008
Formaat: 21.0 (h) x 14.5 (b) x 1.2 (d) cm. Gewicht: 350 gram.

trefwoorden: kinderen, zwangerschap, ivf, kid, donorschap

Uit onbekende bron

KID – Kunstmatige Inseminatie met Donorzaad – bestaat als medische behandeling sinds 1950. Er zijn sindsdien in Nederland naar schatting zo’n dertig- tot veertigduizend kinderen met donorzaad verwekt. Dit zijn voor het overgrote deel kinderen van anonieme donoren, de zogeheten ‘A-donoren’. In 2003 trad een nieuwe wet in werking (met een overgangstermijn tot 1 juni 2004) die een einde maakt aan de anonimiteit van de spermadonor. Met ingang van 1 juni 2004 zullen in een databank de gegevens van donoren en verwekte kinderen gekoppeld zijn. Er zijn dan alleen nog de zogeheten ‘B-donoren’, donoren wier identiteit later, op verzoek van het kind bekend mag worden gemaakt.

In dit boek lopen twee kernvragen parallel: ‘hoe gaat het met de KID-kinderen en hun ouders?’, en ‘hoe kunnen we de huidige wet beoordelen?’ In een uitgebreide inleiding en vele interviews komen onder meer de volgende thema’s aan de orde:
• Hoe diep zit een kinderwens en hoe ver gaan mensen in hun verlangen naar kinderen?
• Wat voor medisch-ethische vragen en antwoorden roept een medische praktijk als KID op?
• Hoe zit het met de openheid van getrouwde stellen (m/v) die het hun kind kunnen maar niet hoeven te vertellen?
• Is het ‘slecht’ voor het welbevinden van kinderen om via donorinseminatie verwekt te zijn?
• Was de Wet Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting het goede antwoord op het ‘belang van het kind’ dat centraal stond bij de totstandkoming van de wet?

“Gewenster kan ik niet zijn” Linda (21) “Nou, wij zijn tenminste honderd procent gewild en gepland. Mijn vader en moeder hebben er heel wat voor over gehad dat wij kwamen” .

“Een verrijking van mijn leven” Jan (50), verpleegkundige, is tussen 1980 en 1988 donor geweest bij twee klinieken. Hij heeft onder invloed van de op handen zijnde wetswijziging bij beide klinieken achteraf zijn gegevens bekend gemaakt.

De auteur, Mart Roegholt (1953) studeerde geschiedenis en sociaal-cultureel werk. Zij werkte in verschillende functies, onder meer als beleidsmedewerker en freelance journalist.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.