Republiek van Adel

Eer in de Oost-Nederlandse adelscultuur (1555-1702)

Conrad Gietman

Republiek van Adel

paperback/ gebrocheerd: € 25.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-75879-59-9, geïllustreerd, 336 blz., September 2010
Formaat: 24.0 (h) x 16.0 (b) x 2.5 (d) cm. Gewicht: 670 gram.

trefwoorden: adelsgeschiedenis Gelderland Overijssel

beschrijving

Republiek van adel gaat over adellijke mythes, obsessies met afkomst, hoofse liefde, vrouwelijke lijdzaamheid en rebellie, schakingen, jachtruzies, gekwetste eer, wraak en de dood. Het is een studie over normen, waarden en ambities van Oost-Nederlandse edelen in de tweede helft van de zestiende en de zeventiende eeuw.
De Republiek der Verenigde Nederlanden is in ons nationaal bewustzijn verankerd als een samenleving van kooplieden en regenten. Deze voorstelling berust op het ‘Hollandse wonder’ van de Gouden Eeuw. Maar waar Holland zich in de zeventiende eeuw kenmerkte door de macht van burgerlijke regenten en een bloeiende stedelijke cultuur, was in de oostelijke gewesten sprake van een traditionele standensamenleving waarin de adel onmiskenbaar de toon aangaf. Macht en aanzien lagen hier in handen van families als Bentinck, Van der Capellen, Van Haersolte en Ripperda. Zij leefden in de overtuiging dat zij op grond van hun adellijke afkomst waren geroepen om te heersen over land en mensen.
Eer vormde het belangrijkste ordeningsprincipe in het bestaan van Oost-Nederlandse edelen. Door dit eerbegrip te ontrafelen en als sleutel te hanteren tot hun leef- en gedachtewereld ontstaat een nieuw, verrassend beeld van een merkwaardige, fascinerende beschaving in het oosten van de Republiek.

Meer teksten en voorbeelden:

Boek over vrije jongens van adel Overijssels bestevrijdag 18 maart 2011 Tubantia
ZWOLLE - ‘Republiek van Adel: eer in de Oost-Nederlandse... 
lees de hele tekstauteurConrad Gietman (1966) promoveerde op deze cultuurhistorische studie aan de... lees de hele tekstflaptekstOnze Gouden Eeuw staat nog altijd bekend als een tijdperk van kooplieden, regenten... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.