Het koperen kruis

Rein Peters

paperback/ gebrocheerd: € 12.95

ISBN: 978-94-90035-02-0, 147 blz., May 2010
Formaat: 21.0 (h) x 14.5 (b) x 1.3 (d) cm. Gewicht: 236 gram.

trefwoorden: detective kinderdetective jeugd jeugdboeken kinderboeken "kinder- en jeugdliteratuur" mythologie scandinavië skandinavië noordse oudnoorse ...

Het koperen kruis

Een buitengewoon beeldend geschreven kinderdetective, die zich afspeelt in deze tijd, maar in de niet alledaagse omgeving van een klooster. In de ik-vorm verteld door een veertienjarig meisje. De vele levendige dialogen doen het verhaal naar de verrassende ontknoping snellen.

Leeftijd: v.a. 10 jaar

Paperback - 147 blz. - Prijs € 12,95 - ISBN 978-94-90035-02-0

Omslagillustratie: Eefje Ligthart

"Pater Olaf nam het pakje van de tafel en slofte door het water de wijnkelder uit. Hij mompelde bijna onhoorbaar en het leek of hij tegen het voorwerp in zijn handen sprak. ‘Het gaat vandaag gebeuren. Het is de dag van de Valkyrie.’"

De Tweede Wereldoorlog is vijfenzestig jaar geleden afgelopen. Maar als Eefke en Peter in een klooster onderzoek naar het monnikenleven mogen doen voor de schoolkrant, blijkt er een onverwachte band tussen die oorlog en het heden.

Eefke is veertien jaar. Samen met haar broertje Peter, twaalf jaar, mag ze in het oude klooster monniken interviewen voor de schoolkrant. Het gaat om beroepskeuze: waarom zijn ze in het klooster gegaan? Maar de monniken lijken meer interesse te hebben in de raadsels die nu in het klooster spelen. Een groot koperen kruis dat op het dak stond en eraf was gehaald voor onderhoud, is verdwenen. En de monniken zijn erg nieuwsgierig naar de gedachtenwijzer van pater Olaf, want ieder van hen mag een vrijetijdsbesteding kiezen die ze helpt bij het bedenken wat belangrijk is in het bestaan. Maar de gedachtenwijzer van Olaf kent niemand...

De interviews worden een speurtocht, waarin Eefke en Peter leren om vragen te stellen die wat filosofisch aandoen maar in feite heel praktisch zijn bij een onderzoek: wat, waarom, hoe, wie… En de noordse mythologie dringt zich steeds meer op als onderdeel van pater Olafs geheim. Wat is een Walkure?
Eefke en Peter komen tot de ontdekking dat de oplossing te maken heeft met een gebeurtenis van vijfenzestig jaar geleden. Heden en verleden blijken onlosmakelijk verbonden.

Het koperen kruis van Rein Peters is een verhaal op basis van een werkelijke gebeurtenis in de oorlog: in een hoek van een kloosterkerkhof in Vlodrop-Station, in de bossen van midden-Limburg, ligt een Noorse piloot begraven, Arne Helle Holter. In november 1944 stierf hij toen zijn Spitfire werd neergeschoten bij een aanval op de spoorlijn daar vlakbij. De ouders van de schrijver schuilden toen in dat klooster, Sankt Ludwig, voor het oorlogsgeweld. Zijn moeder verzorgde daarna, vrijwel tot haar dood, het graf van Arne. Het verhaal van de Noorse piloot bracht Rein Peters tot dit boek; een ander verhaal, maar het had zo kunnen zijn.

Zie ook: artikel in De Limburger van 25 maart 2010: http://www.limburger.nl/article/20100325/REGIONIEUWS03/100329711/1040#

Zoals hij al eerder heeft laten zien, verstaat Rein Peters de kunst “grote mensenzaken” op een volkomen natuurlijke wijze in zijn verhaal te vervlechten. Dat Het koperen kruis in een klooster speelt, betekent volstrekt niet dat het katholicisme als geloof er enige rol in speelt; wèl de manier waarop de beschreven kloosterlingen vanuit hun verschillende karakters (gesymboliseerd door hun verbondenheid met aarde, lucht, vuur en water) aankijken tegen probleemoplossing (in dit geval het raadsel van het koperen kruis).

Van Rein Peters verscheen eerder het kinderboek (v.a. 10 jaar) De verbroken cirkel (La Rivière en Voorhoeve, 1995).

Lees als voorproefje hoofdstuk 4 t/m 6 door te klikken op het Issuu-icoontje rechts van het Facebook-icoon.

www.uitgeverijwatervis.nl
http://uitgeverijwatervis.blogspot.com

Meer boeken van Uitgeverij Watervis bij Boekenroute: http://www.boekenroute.nl/gasten/gtn1Boek.aspx?BoekID=17369

Figuren/plaatjes:auteur Rein Peters

historische achtergrond van het boek
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.