Phantom City

a photo novel

Kim Bouvy

Phantom City

paperback/ gebrocheerd: € 29.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-79372-07-2, 276 blz., January 2010, Verscheidene talen
Gewicht: 396 gram.

A photo novel van Kim Bouvy

Phantom City. A Photo Novel van beeldend kunstenaar/fotografe Kim Bouvy is een fictieve stadsbeschrijving in zwart, wit en grijs over haar eigen woonplaats Rotterdam. Het heden, verleden en mogelijke toekomst van de stad vormen het letterlijke décor van het verhaal. Documentaire beelden worden gecombineerd met een allegorische vertelling, die science fiction, utopische denkbeelden en de werkelijke geschiedenis van Rotterdam met elkaar vermengt. Daaruit doemt het beeld op van een stad, waar de leegte wordt gevuld met suspense. Het is een stad die misschien niet bestaat, maar die iedereen herkent.

Sinds Kim Bouvy in 2001 verhuisde naar Rotterdam raakte ze steeds meer gefascineerd door de verschillende manieren waarop de stad wordt verbeeld: als jonge, bruisende, kleurrijke, moderne, vooruitstrevende stad met mensen die durven, maar ook als stad die te kampen heeft met criminaliteit, verloedering, armoede, etnische spanningen en een grimmig veiligheidsbeleid. Voor het boek combineerde ze haar eigen fotowerken van de stad met documentaire beelden die zij de laatste 7 jaar verzamelde uit boeken, kranten, promotiebrochures, stadsgidsen, webpagina’s, ansichtkaarten, en archieffoto's. De beelden worden omvat met eigen teksten en fragmenten uit romans, historische publicaties, nieuwsberichten, beleidsnota’s en reclamecampagnes.

Het boek wil tevens een poëtisch commentaar leveren op de Narcistische obsessie die Rotterdam volgens Bouvy heeft met haar eigen afbeelding. Haar ‘imago’ bouwt ze zorgvuldig op uit eenzijdige en vaak onwerkelijke beelden. Door grote stadsvernieuwingsprojecten die de laatste jaren zijn gestart in het centrum die de stad vooruit moeten duwen, zijn inmiddels veel van de gefotografeerde plekken alweer verdwenen. Uit haar eigen onstilbare hunkering naar de betere ‘ik’ van de toekomst, ontkent en vernietigt de stad in hoog tempo haar eigen unieke wederopbouw-karakter gevormd door heden en verleden. In plaats van zichzelf eerlijk in de spiegel te bekijken, creeërt ze liever een ‘Phantom City’, waar de straten altijd schoon heel, veilig, maar leeg zijn..

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.