'Raadsman, heeft u nog raad?'

Persoonlijke ervaringen van een humanistisch geestelijk verzorger bij het Korps Mariniers

Erwin Kamp

paperback/ gebrocheerd: € 15,00
ISBN: 978-90-6728-234-5, 132 blz., oktober 2009
Formaat: 21,0 (h) x 14,8 (b) x 1,2 (d) cm. Gewicht: 219 gram.

Uitgever: Papieren Tijger

trefwoorden: Humansime

Humanistisch raadsman binnen de krijgsmacht

‘Raadsman, heeft u nog raad?’ geeft een authentiek en openhartig beeld van het werk van humanistisch geestelijk verzorger Erwin Kamp bij het Korps Mariniers. Na het afronden van zijn opleiding aan de Universiteit voor Humanistiek wordt hij als raadsman bij dit keurkorps geplaatst.

In de tien jaar die daarop volgen, reist hij met de mariniers de wereld rond. Erwin beschrijft in ‘Raadsman, heeft u nog raad?’ zijn uiteenlopende ervaringen als humanistisch raadsman binnen de krijgsmacht. Hij geeft inzicht in zijn werk bij de opleiding van de mariniers in Rotterdam, tijdens zijn uitzendingen met hen in Ethiopië/Eritrea en Irak en zijn plaatsing op Curaçao. Daarbij komen niet alleen de fysiek zware omstandigheden waarin hij terecht komt ter sprake, maar ook de emotionele gebeurtenissen waarin hij wordt betrokken. Hij maakt de lezer deelgenoot van zijn optreden tijdens onder andere: de berg- en wintertrainingen in Noorwegen, een pelotonstraining in de Verenigde Staten en het varen op schepen van de Koninklijke Marine over de Atlantische Oceaan en in het Caribische gebied.

Centraal in zijn werk staan zijn humanistische levensbeschouwing en de inspiratie die hij hieruit haalt om de mens in de krijgsmacht bij te staan. Uit zijn verhalen blijkt zijn respect en waardering voor de mariniers en de noodzaak van een goede zorgverlening voor wat misschien wel een van de meest uitdagende maar ook moeilijke beroepen kan worden genoemd.

Dankzij de medewerking van Bert Gasenbeek, directeur van het Humanistisch Archief, is ‘Raadsman, heeft u nog raad?’ een unieke combinatie van persoonlijke ervaringen en objectieve geschiedschrijving geworden. Bert Gasenbeek publiceerde eerder: "J.P. van Praag, vader van het moderne Nederlands humanisme" (1997), "God noch autoriteit" (2006) en "Humanisme" (2007).

Meer boekennieuws op Facebook.

ingezonden mededeling:

Bot detected - pagehit Not For our stats.