Bisdom langs de Maas

Geschiedenis van de kerk in Limburg

Regis en Paul de la Haye en Hamans

Bisdom langs de Maas

gebonden: € 49.90: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-78407-57-7, 736 blz., April 2010
Formaat: 25.0 (h) x 18.5 (b) x 4.8 (d) cm. Gewicht: 2000 gram.

Uitgever: Uitgeverij TIC

trefwoorden: Limburg, kerk, katholiek, bisdom, Maas, kathedraal

Geschiedenis van de kerk in Limburg

Bisdom langs de Maas is een boekwerk van 736 pagina’s, dat onder de titel Bisdom aan de Maas bij Uitgeverij TIC wordt uitgegeven. Zes auteurs werkten samen aan deze publicatie. Zij verschaffen inzicht in 1500 jaar geschiedenis van geloof en kerk in Limburg: Dr. P.W.F.M. Hamans, Dr. R. M. de la Haye, Drs. L.J.C.H. Jacobs, Drs. G.L.M. Mesters, Drs. J.P.H.M. Rouwet, Dr. G.H.A. Venner.

Wat is de identiteit van de Limburgers? Wat heeft de mensen langs de Maas de eeuwen door verbonden? Zijn er wel fundamenten die hun gezamenlijk eigen zijn? Het is niet de bijna legendarische politieke versnippering die deze streek tot aan de Franse Tijd zo kenmerkte. Het zijn niet de culturele en economische verschillen tussen de verschillende regio's. Het katholieke geloof is belangrijkste factor die de Limburgers door de eeuwen heen heeft verbonden.

In 2009 herdacht het bisdom Roermond, samen met vele andere bisdommen in Nederland en België, dat het 450 jaar tevoren voor het eerst werd opgericht. Dit diocees werd in 1801 door het concordaat van paus Pius VII en Napoleon Bonaparte opgeheven. Het tweede bisdom Roermond begon in 1840. Het omvat heel de huidige provincie Nederlands Limburg.

Dit jubileum bood een goede gelegenheid voor een historische terugblik op de geschiedenis van het bisdom Roermond en op de historie van de bisdommen die de kerkgeschiedenis van Limburg mede bepaalden. Met name het bisdom Luik heeft tot 1840 veel betekend voor het kerkelijk leven in Limburg.

Dit boek beschrijft de geschiedenis van de kerk in Limburg van de vroeg-christelijke tijd tot ongeveer 1960. Het is overzichtelijk samengesteld, rijk geïllustreerd, goed leesbaar en het sluit aan bij de meest recente wetenschappelijke inzichten.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.