Sporen van P.W. Janssen

ondernemer en filantroop

Jet Spits

Sporen van P.W. Janssen

gebonden: € 17.95

ISBN: 978-90-8954-116-1, geïllustreerd, 56 blz., November 2009 UITVERKOCHT!

Uitgever: Uitgeverij Elikser

trefwoorden: Rijkdom, macht, multimiljonair, weldoener, armenzorg, Indië, Friesland, Deventer

Biografie van ondernemer en filantroop

Peter Wilhelm Janssen (1821–1903) is de naamgever van de bekende Janssencomplexen in Schoterland. Het zijn groepen boerderijtjes, rond 1900 gebouwd om straatarme Friese families een nieuw leven te bieden.
Janssen was één van de meest vooraanstaande Nederlandse ondernemers en filantropen uit het fin-de-siècle. Zijn naam klinkt veel mensen bekend in de oren. In Friesland, de Achterhoek en Amsterdam, zelfs in het Duitse Ost-Friesland en de Verenigde Staten dragen nog tal van instellingen, straten en parken de naam van P.W. Janssen.
Janssen werd geboren op het Duitse Waddeneiland Wangeroog als zoon van de strandvoogd. Hij vertrok naar Amsterdam en verdiende daar een kapitaal met de handel in graan en tabak. Vooral als directeur van de Deli Maatschappij, de machtigste Nederlandse tabaksmaatschappij in Nederlands-Indië, verwierf Janssen een vermogen. Een flink deel daarvan gebruikte hij om de volksklasse te `verheffen', zoals het toen werd genoemd. Hij stak enorme bedragen in woningbouw, gezondheidszorg, onderwijs, landbouw en economie. Zijn kinderen deden met het geërfde kapitaal hetzelfde. Nog steeds worden de baten van het kapitaal aangewend ten algemenen nutte. Elk jaar steunt de P.W. Janssen’s Friesche Stichting tientallen projecten.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.