Schubert in het Nederlands

herdichting van zijn liedteksten

Lau Kanen

Schubert in het Nederlands

overig gedrukt: € 27.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-6728-233-8, 280 blz., November 2009, Verscheidene talen
Formaat: 23.0 (h) x 16.0 (b) x 2.5 (d) cm. Gewicht: 500 gram.

Uitgever: Papieren Tijger

trefwoorden: Liederen, Duits/Nederlands

Tweetalige bundel

Deze tweetalige bundel bestaat uit ruim honderd in het Nederlands herdichte teksten van Schubertliederen, i.c. van Duitse gedichten waarop Schubert liederen heeft gecomponeerd. Het zijn gedichten van Goethe (o.a. Erlkönig, Gretchen am Spinnrade, Der Musensohn), van Schiller, maar ook van Schlegel en van Schuberts vrienden Mayrhofer, Schober, Seidl en vele anderen.

Herdichten is een waagstuk: velen achten het onmogelijk, een gedicht uit een vreemde taal in het Nederlands dezelfde inhoud en versvorm te geven. En inderdaad, afwijkingen zijn soms onontkoombaar. Bovendien ligt er een grote afstand tussen de gevoelswereld van Schuberts dichters en die van ons. Toch heeft Lau Kanen zich ten doel gesteld hun hoogromantische poëzie in het Nederlands te vertalen met behoud van betekenis, sfeer en karakter, maar ook met behoud van hun poëtische en muzikale kenmerken: metrum, rijm en zingbaarheid op de noten die Schubert er voor geschreven heeft.

Iedere schrijver en componist verdient begrepen te worden naar de geest waarin hij geschreven heeft. Kanen heeft er daarom naar gestreefd, Schuberts liederen stuk voor stuk zo authentiek mogelijk te vertalen, zij het in het Nederlands van rond 2000 en niet in dat van 1800.

Pas na zijn pensionering vond Lau Kanen (geb. 1939) meer tijd voor zijn jeugdliefdes: muziek en letterkunde. In de vertaling van Schuberts liederen kon hij beide combineren.

Meer teksten en voorbeelden:

Inhoud• Verantwoording
• Liederen:
Abendröte D. 690 — Avondrood
Abendstern D.... 
lees de hele tekstVerantwoordingWat doen de woorden er toe?
Hoewel goede vocale muziek geïnspireerd is door... 
lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.