Geest, koolzuur en zijk; briefwisseling van Erich Wichman

Ed. F.J. Haffmans

Erich Wichman

Geest, koolzuur en zijk; briefwisseling van Erich Wichman

gebonden: € 15.00

ISBN: 978-90-75879-05-6, geïllustreerd, 312 blz., September 1999 UITVERKOCHT!

trefwoorden: interbellum

beschrijving

Erich Wichman (Utrecht 1890-Amsterdam 1929), veelzijdig kunstenaar, non-conformist en ‘principieel alcoholist’, heeft in het Nederlandse culturele leven van de jaren tien en twintig duidelijke sporen nagelaten. Hij was een der eerste abstracte kunstenaars van Nederland en nauw betrokken bij de introductie van de buitenlandse avantgarde-kunst tussen 1910 en 1915. Als satiricus en polemist verwierf hij literaire faam. Bekendheid kreeg hij ook als oprichter van de Rapaille-Partij in 1921. Door zijn toedoen werd de zwerver Had-je-me-maar in de Amsterdamse gemeenteraad gekozen. In 1924 verbleef Wichman in Italië, waar hij onder de indruk kwam van het fascisme van Mussolini. Vanaf die tijd tot zijn vroegtijdige dood zou hij een propagandist van deze ideologie blijven, zij het met eigenzinnige opvattingen.
Wichman correspondeerde met belangrijke persoonlijkheden uit zijn tijd. Deze uitgave bevat brieven aan o.a. kunstenaars als Hendrik Marsman, Adriaan Roland Holst, Theo van Doesburg, Joris Ivens en Jan Engelman, aan zijn zuster, de rechtsfilosofe Clara Wichmann en aan politieke geestverwanten als Wouter Lutkie, Hettel Bruch en Hugo Sinclair de Rochemont. Ook aan Wichman gerichte correspondentie is opgenomen.
Wichmans brieven hebben literair niveau. Ze zijn radicaal, humoristisch, soms neerslachtig van toon – ‘Ik heb het gevoel of ik een rotte haringkop ben, die door een groote schurftige grijze kat gevonden is en met lange tanden wordt beknabbeld’ –, maar zijn altijd boeiend. Geest, koolzuur en zijk geeft inzicht in de kleurrijke en rebelse persoon van Erich Wichman en de tijd waarin hij leefde.

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaatVrij Nederland, 23 september 1999 (Hans Schoots), NRC/Handelsblad, 23 september... lees de hele tekstopmerkingen van de auteurDe veelzijdige kunstenaar Erich Wichman, cultfiguur avant la lettre, correspondeerde... lees de hele tekstover de schrijver(s)Na het voltooien van zijn studie vestigde mr. Joep Haffmans (1948) een kunst-... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.