Atlas Haarlem Oost

Artistiek onderzoek als aanjager voor stedelijke vernieuwing

Marjolijn Boterenbrood

Atlas Haarlem Oost

paperback/ gebrocheerd: € 25.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-5973-119-6, geïllustreerd, 160 blz., June 2009
Formaat: 24.0 (h) x 30.0 (b) x 1.6 (d) cm. Gewicht: 1008 gram.

Uitgever: Jap Sam Books

redacteur: Marjolijn Boterenbrood; Renée Borgonjen

beschrijving

Atlas Haarlem Oost Artistiek onderzoek als aanjager voor stedelijke vernieuwing
Marjolijn Boterenbrood, Renée Borgonjen [red.]
Grafisch vormgever Joseph Plateau Grafisch Ontwerpers

De Atlas Haarlem Oost verbeeldt het interdisciplinaire kunstproject Kijken naar Haarlem Oost (2006-2009), een initiatief van beeldend kunstenaar Marjolijn Boterenbrood. In dit kunstproject werden, met de inbreng van kunstenaars, ontwerpers en stedenbouwkundigen en een landschapsarchitect, nieuwe invalshoeken in een specifieke stedelijke context gegenereerd. Met een multidisciplinaire aanpak is dit project een actieve relatie aan gegaan met veranderingen en actuele ontwikkelingen die in veel (provincie)steden spelen, zoals de uitbreiding van bedrijventerreinen waardoor omringende natuur onder druk komt te staan en de herstructurering van woonwijken. Door kaarten, kunstwerken en onderzoeken zijn verbindingen en relaties gelegd, vragen gesteld en inzichten gegeven, het verborgene, onbekende, persoonlijke en buitengewone zichtbaar gemaakt. Het kunstproject bestrijkt een periode van drie jaar (2006-2009) en is opgebouwd uit een reeks onderzoeksopdrachten aan kunstenaars en ontwerpers, een website, een overzichtstentoonstelling, diverse debatten en als eindresultaat een boek: de Atlas.

De Atlas Haarlem Oost brengt alle facetten van het project Kijken naar Haarlem Oost bijeen. Deze uitgave presenteert, analyseert en interpreteert de aanpak en de resultaten van het kunstproject met als ingrediënten de kunstenaarsprojecten, kaarten, en een reeks essays op economisch, stedenbouwkundig en kunstbeschouwend niveau, aangevuld met een dvd met audiovisuele registraties van het project.

Titia Bouwmeester, Irene Fortuyn, Adriaan Geuze, Krijn Giezen, Jan Konings, Ton Matton, Esther Polak, Joke Robaard, Wies Sanders en Sylvie Zijlmans kregen een nauwkeurig omschreven onderzoeksvraag die ruimte liet voor hun eigen inbreng en voor alles wat er uiteindelijk uit die opdrachten is voortgekomen. De Atlas Haarlem Oost kan hierdoor als inspiratiebron voor ontwerpers, beleidsmakers, bewoners, architecten, stedenbouwkundigen en gemeentelijke instanties dienen. Het boek laat, met aandacht voor het specifiek lokale als voorbeeld, grotere verbanden zien. Het resultaat is een inspiratiebron voor kunstbeleid en gemeentelijke en regionale ontwikkelingen.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.