Willem van Otterloo (1907-1978)

een dirigentenloopbaan

dr. Niek Nelissen

Willem van Otterloo (1907-1978)

gebonden: € 39.90: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-75879-40-7, geïllustreerd, 630 blz., December 2009
Formaat: 24.0 (h) x 16.0 (b) x 4.5 (d) cm. Gewicht: 1400 gram.

trefwoorden: dirigent, componist, Utrechts Symfonie Orkest, Residentie Orkest

beschrijving

Willem van Otterloo was één van de vier belangrijkste Nederlandse dirigenten van de twintigste eeuw. Als componist liet hij een klein maar verfijnd oeuvre na. Zijn bekendste werk is de Symphoniëtta (1943), die behoort tot de meest gespeelde Nederlandse composities. Van Otterloo’s levensverhaal geeft een interessant tijdsbeeld van het muziekleven tussen 1928 en 1978.
Hij begon zijn loopbaan als tutticellist in het Utrechts Stedelijk Orkest. Een compositieprijsvraag van het Concertgebouw in 1932 bleek bepalend voor zijn toekomst. De orkestsuite die hij instuurde, werd bekroond met de eerste prijs en hij mocht de uitvoering door het Concertgebouworkest zelf dirigeren. Het USO stelde hem in 1934 aan als tweede en in 1937 als eerste dirigent. Hij bleef aan toen het USO in 1943 werd ingezet bij de Europasender, een Duitse propagandazender. Dit kwam hem na de bevrijding te staan op een veroordeling door de Ereraad voor de muziek.
In 1949 werd Van Otterloo eerste dirigent van het Residentie Orkest, dat hij bijna een kwart eeuw leidde. Het Haagse orkest ging met hem een ongekende bloeitijd tegemoet. In 1950 werd hij een van de vaste dirigenten van het nieuwe platenlabel van Philips, dat hem behalve met het RO opnamen liet maken in Berlijn, Parijs en Wenen. De vele Philips-lp’s droegen bij tot zijn internationale reputatie. Na het overlijden van Eduard van Beinum in 1959 werd algemeen verwacht dat hij diens opvolger zou worden bij het Concertgebouworkest. De keuze viel echter op Bernard Haitink en Van Otterloo bleef in Den Haag. In de jaren zestig kwam Van Otterloo bij het RO onder vuur te liggen door de roep om inspraak en repertoirevernieuwing. Als gastdirigent verlegde hij zijn activiteiten deels naar het buitenland. Na zijn vertrek bij het RO in 1973 werd hij chef-dirigent van het Sydney Symphony Orchestra. In 1978 overleed hij in Australië bij een verkeersongeval.
Het boek is rijkelijk geïllustreerd met foto’s die deels niet eerder zijn gepubliceerd. Op een bijgevoegde DVD is de dirigent aan het werk te zien in Beethovens Negende symfonie.

Meer teksten en voorbeelden:

recensie www.opusklassiek.nlResumerend, de Van Otterloo-biografie van Niek Nelissen is een ‘must-have’,... lees de hele tekstrecensie NBD/BliblionDit vlot geschreven imposante boek is een handelsuitgave van een academisch... lees de hele tekstover de schrijver(s)Niek Nelissen (1952) studeerde geschiedenis in Groningen. Hij is werkzaam als... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.