De facto

Een geschiedenis van de Nederlandse fotografie

Arjan de Nooy

De facto

ingenaaid: € 20.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-8684-042-7, 144 blz., October 2009 UITVERKOCHT!

Uitgever: Uitgeverij IJzer

woord vooraf: Flip Bool

trefwoorden: Fotografie geschiedenis overzicht

beschrijving

De facto
Verzameld en bezorgd door Arjan de Nooy

Wie was de uitvinder van de fotografie? Louis Daguerre, Henry Talbot of toch Nicéphore Niépce? De Nederlandse scheikundige en fotoverzamelaar Arjan de Nooy werpt in dit boek en geheel nieuw licht op de geschiedenis van de fotografie. Na intensieve studie van een bijzondere collectie zeer vroege zoutdrukken trekt hij de conclusie dat de Leidse natuurwetenschapper Adriaan Paauw moet worden beschouwd als de onbetwiste grondlegger van de fotografie.
Het is slechts een van de verrassingen in deze persoonlijk getinte geschiedenis van de Nederlandse fotografie, die grotendeels is gebaseerd op de eigen fotocollectie van De Nooy. Voor dit boek maakte hij een selectie uit het werk van ruim tweehonderd fotografen, dat hij in de loop van een kwart eeuw verzamelde. Het resultaat is een verrassende kijk op de fotografie in Nederland aan de hand van werk van zes fotografen, variërend van de eigenlijke uitvinder van de fotografie tot aan de enige gedachtefotograaf die Nederland rijk is.
Het werk wordt ingeleid door fotohistoricus Flip Bool, die de fotografen in een historisch kader plaatst. Fotografiekenners verzorgden speciaal voor deze uitgave een biografie van de fotografen wiens werk hier wordt vertoond. Ruim twee eeuwen Nederlandse fotografie komen in dit boek tot leven in een amalgaam van wetenschappelijk onderzoek, persoonlijke herinneringen en observaties.

This book contains an English translation.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.