Tussen licht en donker, 1943-1945

Edgar Asselberghs

Tussen licht en donker, 1943-1945

ingenaaid: € 7.50

ISBN: 978-90-75879-02-5, geïllustreerd, 120 blz., September 1997 UITVERKOCHT!

trefwoorden: Tweede Wereldoorlog Engelandvaarders Irenebrigade

beschrijving

Edgar Asselberghs (1925) en zijn oudere broer Victor ontsnappen in 1943 uit bezet Nederland om te gaan vechten voor de vrijheid. Een andere broer Erik was hen in 1942 al voorgegaan. Na een moeilijke tocht door Frankrijk, over de Pyreneeën, bereiken ze Spanje, waar ze onmiddellijk gevangen raken. Erik was al eerder terecht gekomen in het concentratiekamp Miranda de Ebro. Edgar moet na zijn vrijlating wachten tot hij Spanje mag verlaten en doolt in zijn eentje door Madrid in de herfst van 1943. Nadat Victor vrij is gekomen, worden ze in januari 1944 doorgestuurd naar Lissabon en vervolgens naar Engeland, waar ze worden ingedeeld bij de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene. Als soldaten nemen ze deel aan de oorlogscampagne vanaf Normandië, augustus 1944. Later komt ook Erik in dienst bij de brigade. De veldtocht eindigt voor de drie broers met de bevrijdingsintocht in Den Haag.
Edgar Asselberghs’ indringende impressies zijn geschreven vanuit de positie van de man die zich na vijftig jaar herinnert hoe hij de gebeurtenissen in oorlogstijd heeft ervaren. Hij richt zich daarbij tot zijn (overleden) broer Victor, maar heeft de lezer die de oorlog niet heeft meegemaakt, steeds in gedachten. De sobere stijl maakt het boek geschikt voor een breed publiek. Z.K.H. Prins Bernhard schreef een voorwoord.

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaatTerugblik ’40-’45: ‘Boeiend, zonder franje en opsmuk verteld. Aanbevolen.’... lees de hele tekstover de schrijver(s)De schrijver is rustend arts in Waalre. lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.