Mauthausen, 1933-1945

Hans de Vries

Mauthausen, 1933-1945

ingenaaid: € 13.60

ISBN: 978-90-75879-06-3, geïllustreerd, 88 blz., June 2001 UITVERKOCHT!

trefwoorden: Tweede Wereldoorlog concentratiekamp jodenvervolging

beschrijving

Mauthausen was een concentratiekamp van de nazi’s in Oostenrijk. Het omvatte ook vele nevenkampen. Zestig jaar na de oprichting gaven wetenschappers uit Engeland, Oostenrijk en Nederland hun visie op bepaalde facetten van Mauthausen. Hun lezingen, die gehouden zijn op een symposium in het Trippenhuis te Amsterdam, zijn in deze bundel opgenomen.
Drs. Hans de Vries van het Ned. Inst. voor Oorlogsdocumentatie te Amsterdam behandelt ‘de Mauthausenperiode’ (1941-1942) in de geschiedenis van de deportatie van Nederlandse gevangenen. Door het verspreiden van angstaanjagende doodsberichten van de gedeporteerden slaagden de nazi’s erin de joodse gemeenschap in Nederland op uiterst effectieve wijze te disciplineren. Dr. Bertrand Perz laat zien hoe de kampgevangenen door de SS werden ingezet voor de Duits-Oostenrijkse industrie. Luise Jacobs verhaalt over Schloss Hartheim aan de Donau als ‘dodenfabriek’, waar gevangenen van Mauthausen werden vergast. Zij geeft een reconstructie van de gang van zaken. Dr. Andreas Baumgartner brengt de geschiedenis van de vrouwelijke gevangenen van Mauthausen in kaart, die tot op heden onderbelicht bleef. Prof. David Wingeate Pike vertelt de toedracht van de afschuwelijke moordpartij in het kamp op de Nederlandse geheim agenten van het England Spiel in september 1944.
Het is in het Nederlands taalgebied voor de eerste keer dat de informatie die in deze publicatie is vervat, beschikbaar wordt gemaakt voor een ruimer publiek.
Deze uitgave – en de Duitse versie, die wat later dit jaar uitkomt bij dezelfde uitgever – verschijnt onder auspiciën van de Stichting Vriendenkring Mauthausen. De bundel bevat voorts een inleiding van het bestuur van de Vriendenkring, een slotwoord van de ambassadeur van Oostenrijk, enige bijlagen en een literatuurlijst.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.