Topografische DubbelAtlas van Zuid-Holland

1958 versus 2008

Marcel Kuiper

Topografische DubbelAtlas van Zuid-Holland

gebonden: € 29.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-77350-28-7, geïllustreerd, 113 blz., October 2008 UITVERKOCHT!

trefwoorden: DubbelAtlas, Zuid-Holland, Topografie, dubbelatlas

Topografische DubbelAtlas Zuid-Holland 1958 / 2008

Zin in een tijdreis? Van Zuid-Holland 1958 naar Zuid-Holland 2008. En weer terug...

Zou u wel eens een tijdreis willen maken tussen het Zuid-Holland van nu en het Zuid-Holland van 1958? Hoe zag uw provincie er toen uit, hoe zag uw dorp of stad er uit? En wat is er allemaal veranderd in die 50 jaar? Met de Topografische Dubbelatlas van Zuid-Holland ziet u het - letterlijk - in één oogopslag.

Links Zuid-Holland 1958, rechts Zuid-Holland 2008
Deze Dubbelatlas heeft een heel speciale vorm: er zijn twee atlassen in opgenomen. Aan de linkerkant ziet u Zuid-Holland afgebeeld zoals het was in de tijd van de wederopbouw. Aan de rechterkant ziet u hoe precies hetzelfde stukje Zuid-Holland er uitziet in ons glasvezeltijdperk.

50 Jaar terugkijken in de tijd
Met dit boek op tafel kijkt u als het ware 50 jaar terug in de tijd. Wie de kaarten uit de periode 1955 - 1965 ziet, wordt geraakt door de schoonheid van het landschap. Wat direct opvalt zijn de verschillen tussen 'toen' en 'nu'. Het enorme verschil in ruimte, de verdwenen beslotenheid van de dorpen en steden, de natuur die in de jaren vijftig vaak nog vrij spel had. Zuid-Holland kende in die dagen nog nauwelijks snelwegen. Geen wonder want Zuid-Holland had in 1958 nog maar 2 miljoen inwoners. Nu zijn dat er ruim 3 miljoen. Het is enorm leuk én leerzaam om de kaarten van nu naast die 'van uw jeugd' te zien.

De landschappelijke afwisseling was rond 1955 dan ook groter dan heden ten dage. De schaalvergroting was nog niet zo extreem doorgevoerd als nu. Vooral rond de grotere Zuid-Hollandse steden is het landschap van toen anno 2008 ingeruild voor een efficiënt, bijna technologisch landschap.

Wanneer u de kaarten uit deze Dubbelatlas met een scherp oog bekijkt, dan zult u de kleinste bijzonderheden zien en steeds weer iets nieuws ontdekken in deze 'mijmeratlas'.

Deze Topografische Dubbelatlas telt maar liefst 113 pagina's waarvan 82 kaarten, een voorwoord en een index. De Atlas meet opengeklapt 45 x 31 cm. De schaal is 1:50.000. Dus 1 centimeter op de kaart is in werkelijkheid maar 500 meter.

Het boek is vanzelfsprekend gebonden, heeft een harde kaft en is gedrukt op zwaar papier. Hierdoor komt het unieke, nooit eerder zo uitgegeven materiaal volop tot z'n recht. Van Hillegom tot Goeree-Overflakkee. Voor nu en voor later. Kortom, een kwaliteitsatlas waar u vele uren kijkplezier van zult hebben.

De atlas bevat bovendien een uitgebreide inleiding met vele foto's, een plaatsnamenindex en een handige bladwijzer.

De 'Topografische Dubbelatlas van Zuid-Holland' is een boek van Uitgeverij 12 Provinciën.

Figuren/plaatjes:

klik voor vergroting
Alphen toen en nu
klik voor vergroting
Rozenburg toen en nu
klik voor vergroting
Roelofarendsveen toen en nu
klik voor vergroting
Pagina uit het voorwoord
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.