Locomotieven trekken wagons, 1933-1945

Paul Siegel

Locomotieven trekken wagons, 1933-1945

ingenaaid: € 15.90

ISBN: 978-90-75879-10-0, geïllustreerd, 224 blz., November 2001 UITVERKOCHT!

trefwoorden: Tweede Wereldoorlog Westerbork jodenvervolging

beschrijving

Onder de stroom Duits-joodse vluchtelingen die zich in de jaren dertig in Nederland vestigden, bevond zich de familie Siegel. Paul Siegel (geb. 1924) groeit op in Oosterbeek en Arnhem en volgt als Palestina-pionier in het begin van de Tweede Wereldoorlog een landbouwkundige opleiding. Evenmin als zijn lotgenoten slaagt hij erin uit de handen van de nazi’s te blijven en hij wordt naar het doorgangskamp Westerbork gebracht. Daar handhaaft hij zich langer dan een jaar mede door de sterke groepsgeest van de Palestina-pioniers. Door zorgvuldige bestudering van de gang van zaken rond het vertrek van de treinen naar het oosten weet hij een manier te vinden om op het laatste moment aan transport te ontkomen. Na hem konden ook anderen op dergelijke wijze het kamp ontvluchten.
Eenmaal uit het kamp gesmokkeld, wordt Siegel opgevangen door de verzetsgroep van Joop Westerweel, die samenwerkte met de Palestina-pioniers, en via een ontsnappingsroute naar de Pyreneeën gebracht. Na een zeer riskante tocht door de bergen weet zijn groep Spanje te bereiken. Ternauwernood ontsnapt aan internering in een Spaans kamp, krijgt hij in Barcelona de kans zijn emigratie af te wachten.
Eind 1944 bereikt Siegel Palestina, waar hij zich in een kibboets vestigt en de naam Shaul Sagiv aanneemt.
In deze eerder in het Ivriet (1997) uitgekomen memoires geeft de auteur een ingehouden en goed gedocumenteerd verslag van de turbulente oorlogsjaren.

Elie Wiesel: ‘Met diepe emotie heb ik het boek gelezen. Het is een geloofwaardige getuigenis.’

Meer teksten en voorbeelden:

inhoudsopgaveMijn wortels 7
Opkomst van Hitler 18
Goede jaren in Nederland 12
Het... 
lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.