Topografische DubbelAtlas van Zeeland

1959 versus 2009

Marcel Kuiper

Topografische DubbelAtlas van Zeeland

gebonden: € 29.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-77350-30-0, geïllustreerd, 100 blz., May 2009 UITVERKOCHT!

trefwoorden: DubbelAtlas, Zeeland, Topografie, dubbelatlas

Topografische DubbelAtlas Zeeland. 1959 vs 2009

Zin in een tijdreis? Van Zeeland 1959 naar Zeeland 2009. En weer terug…

Zou u wel eens een tijdreis willen maken tussen het Zeeland van nu en het Zeeland van 1959? Hoe zag uw provincie er toen uit, hoe zag uw dorp of stad er uit? En wat is er allemaal veranderd in die 50 jaar? Met de Topografische Dubbelatlas van Zeeland ziet u het - letterlijk - in één oogopslag.

Links Zeeland 1959, rechts Zeeland 2009
Deze Dubbelatlas heeft een heel speciale vorm: er zijn twee atlassen in opgenomen. Aan de linkerkant ziet u Zeeland afgebeeld zoals het was in de tijd van de wederopbouw. Aan de rechterkant ziet u hoe precies hetzelfde stukje Zeeland er uitziet in ons glasvezeltijdperk.

50 Jaar terugkijken in de tijd
Met dit boek op tafel kijkt u als het ware 50 jaar terug in de tijd. Wie de kaarten uit de periode 1955 – 1965 ziet, wordt geraakt door de schoonheid van het landschap. Wat direct opvalt zijn de verschillen tussen ‘toen’ en ‘nu’. Het enorme verschil in ruimte, de verdwenen beslotenheid van de dorpen en steden, de natuur die in de jaren vijftig vaak nog vrij spel had. Zeeland kende in die dagen nog nauwelijks snelwegen. Geen wonder want Zeeland telde in 1960 nog maar 280.000 inwoners. Nu zijn dat er 100.000 meer. Het is enorm leuk én leerzaam om de kaarten van nu naast die ‘van uw jeugd’ te zien.
Wanneer u de kaarten uit deze Dubbelatlas met een scherp oog bekijkt, dan zult u de kleinste bijzonderheden zien en steeds weer iets nieuws ontdekken in deze ‘mijmeratlas’.

Kwaliteitsatlas
Deze Topografische Dubbelatlas telt maar 100 pagina’s waarvan 64 kaarten, een voorwoord en een index. De Atlas meet opengeklapt 45 x 31 cm. De schaal is 1:50.000. Dus 1 centimeter op de kaart is in werkelijkheid maar 500 meter.
Het boek is vanzelfsprekend gebonden, heeft een harde kaft en is gedrukt op zwaar papier. Hierdoor komt het unieke, nooit eerder zo uitgegeven materiaal volop tot z'n recht. Van Renesse tot Sas van Gent. Voor nu en voor later. Kortom, een kwaliteitsatlas waar u vele uren kijkplezier van zult hebben.

De atlas bevat bovendien een uitgebreide inleiding met vele foto’s, een plaatsnamenindex en een handige bladwijzer.

De ‘Topografische Dubbelatlas van Zeeland’ is een boek van Uitgeverij 12 Provinciën.

Figuren/plaatjes:

klik voor vergroting
Middelburg e.o. toen en nu
klik voor vergroting
Volkerak toen en nu
klik voor vergroting
Terneuzen toen en nu
klik voor vergroting
Pagina voorwoord
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.