Vliegen en vechten bij de Maas, 1940-1945

Oorlogsgeschiedenis op de grens van Noord-Brabant en Gelderland

Wim Boeijen

Vliegen en vechten bij de Maas, 1940-1945

gebonden: € 29.90: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-75879-19-3, geïllustreerd, 264 blz., January 2004 UITVERKOCHT!

trefwoorden: Tweede Wereldoorlog Market Garden Noord-Brabant

beschrijving

Het gehucht Keent ligt in het noordoosten van Noord-Brabant, tussen Grave en Ravenstein. In 1933 werd er op de uiterwaarden van de Maas een vliegstrip aangelegd voor een vliegfeest van de klm. In 1944 richtten de Duitsers dit gebied opnieuw in als vliegstrip. Pas op de tiende dag van geallieerde actie 'Market Garden' in september '44 gebruikte het Amerikaanse leger vliegveld Keent. Het verslag van deze gebeurtenis en het gebruik van de strip door acht squadrons van de Royal Air Force in de weken daarop vormen de kern van dit boek. Keent was ten onrechte over het hoofd gezien en Market Garden zou waarschijnlijk een positiever verloop hebben gehad, als het vliegveld eerder bij de gevechtshandelingen betrokken zou zijn geweest.
Aspecten van de oorlogsgeschiedenis van geheel noordoostelijk Noord-Brabant en het rivierengebied in Gelderland passeren de revue: de mobilisatie, de Duitse inval van mei 1940, het ongewapend en gewapend verzet, de aanleg van vliegvelden, de voorbereiding op Market Garden, de actie zelf en 'de corridor', en de latere operaties. De beschrijving van een twintigtal vliegtuigcrashes is in verhalende vorm weergegeven. De bemanning en de graven van de omgekomen vliegers krijgen steeds bijzondere aandacht. Het boek is mede gebaseerd op interviews met ooggetuigen en veteranen. De auteur betrekt ook eigen belevenissen en die van zijn directe omgeving in het geheel. Boeiend is het oorlogsdagboek over de maanden september-december 1944 van H.J.M. van Kemenade, pastoor van Reek, dat als bijlage is opgenomen.
De illustraties zijn voor een gedeelte niet eerder gepubliceerd.

Meer teksten en voorbeelden:

inhoudsopgaveTen geleide 2 blz.

1. Keent, een inleiding 3

2.... 
lees de hele tekstover de schrijver(s)Wim Boeijen (Schaijk, 1929) werkte bij de Logistieke Dienst op Vliegbasis Volkel.... lees de hele tekstinleidingOp een rustige zomerdag sta ik op de Maasdijk bij Overlangel te mijmeren in... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.