Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen 5

1675 - 1750

drs. J. Buisman

Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen 5

gebonden: € 49.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-5194-136-4, geïllustreerd, 998 blz., February 2006 UITVERKOCHT!

trefwoorden: Weer klimaat

beschrijving

Deel 5 behandelt de jaren 1675-1750. Wat gebeurde er in het tijdvak tussen 1675 en 1750? In 1706 begon Nicolaus Cruquius systematisch weergegevens met instrumenten te noteren. Driehonderd jaar geleden! Daarmee heeft Nederland de langste ononderbroken instrumentele weerreeks ter wereld.
Verder: de Kleine IJstijd bereikt nog enkele dieptepunten. Dat leverde misschien wel de eerste Elfstedentocht op, en in elk geval de eerste Noord-Hollandse Twaalfstedentocht. Eerder dus dan de bekende Friese Elfstedentocht.
Willem III wordt koning van Engeland en reist met zijn vrouw Mary geregeld heen en weer over de vaak onstuimige Noordzee.
De beroemde medicus Boerhaave onderzoekt het verband tussen weer en ziekte.
Een Friese stadhouder komt om als gevolg van een dwarrelwind.
En: wie gaat het winnen, Fahrenheit of Celsius?
Vaak gaat het weer vergezeld van rampen. Dramatisch zijn de twee kerstvloeden: in 1717 door de zee (met duizenden slachtoffers tot gevolg) en in de winter van 1740/1741 door de rivieren, waarbij grote delen van Midden-Nederland meters onder water komen te staan. En dan zwijgen wij nog maar over de ongekende hitte en koude, de onweders en de hagelbuien.

In Duizend jaar weer, wind, en water in de Lage Landen geeft Jan Buisman een indrukwekkend en zeer gedetailleerd overzicht van het weer in de noordelijke en zuidelijke Nederlanden door de eeuwen heen.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.