Pappa en Mama, waarom hebben jullie mij teruggehaald?

Leonard Iwan

Lokke Koopman-Veenstra

Pappa en Mama, waarom hebben jullie mij teruggehaald?

paperback/ gebrocheerd: € 17.95

ISBN: 978-94-90075-15-6, geïllustreerd, 148 blz., June 2009
Formaat: 24.0 (h) x 17.0 (b) x 1.3 (d) cm. Gewicht: 265 gram.

Uitgever: Calbona Uitgeverij

trefwoorden: Bijnadoodervaring, zelfmoord, rouwverwerking, coma, openheid

Het was daar zo rustig en vredig.’

Zo vraagt Leonard als hij uit zijn coma ontwaakt. Lokke en Jan weten niet wat ze daarop moeten antwoorden. Net zo als de artsen, psychologen en hulpverleners de jaren die volgen niet weten wat ze met de jongen aanmoeten.
Op zeventienjarige leeftijd verandert een brommerongeluk Leonard Koopman, van een rebelse, maar o zo lieve jongen, in een kerel die zijn draai niet meer kan vinden in de normale samenleving. Hij loopt van instelling tot instelling, en van de ene sloot in de andere.
Pappa en mamma! Waarom hebben jullie mij teruggehaald? is de biografie van Leonard – een doodgewone jongen, die in zijn puberteit een bijnadoodervaring had. Van zijn eerste dagen na het ongeluk, waarin de moeilijkheden om het leven volwaardig op te pakken al doorschijnen, tot de wetenschap dat hij door niemand opgevangen kan worden, en vervolgens zijn ontluisterende keuze om het leven vaarwel te zeggen. Het boek is een schets van een warme familie, maar geeft ook een onthutsend beeld van wat er gebeurt als een samenleving niet weet hoe een jongen met een probleem op te vangen.

Leonards moeder Lokke Koopman‐Veenstra schreef dit boek met de hoop dat artsen, verpleegkundigen en sociaal‐maatschappelijk werkers ontdekken wat een bijna doodervaring inhoudt en welke gevolgen dit kan hebben voor iemands leven en dat van zijn naasten.

Meer teksten en voorbeelden:

Recensent: Wout JolingLokke Koopman-Veenstra: ‘Pappa en Mamma! Waarom hebben jullie mij teruggehaald?’... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.