Bevrijd

Over identiteitsverlies en de lange weg naar heelwording

Monique Goudsmit

Bevrijd

paperback/ gebrocheerd: € 19.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-94-90075-10-1, 174 blz., May 2009
Formaat: 20.5 (h) x 14.0 (b) x 1.5 (d) cm. Gewicht: 270 gram.

e-Boek (PDF): € 7.50

ISBN: 978-94-90075-94-1, geïllustreerd, May 2009

Uitgever: Calbona Uitgeverij

trefwoorden: Religie, woongroep, sekte, Italië, ontsnapping, angst, seksuele intimidatie, incest.

Bevrijding

Bevrijd, door Monique Goudsmit:
Dit boek beschrijft hoe ik er in mijn jeugdjaren toe kwam mij aan te sluiten bij de religieuze Focolare Beweging, twintig jaar doorbracht in wat een sekte bleek te zijn, en hoe het na mijn uittreding evenzoveel jaar duurde om het heft in eigen handen te nemen. Een aantal hoofdstukken geeft een beeld van wat zich achter de façade van een sekte afspeelt, de indringende impact van hersenspoeling en manipulatie, en vervolgens de moeite die het kost om er van los te komen. Toch is dat niet de kern van het boek.

Het is een healing-story. Door een reeks gebeurtenissen in mijn leven was ik wel ‘in de wereld’, maar in zekere zin ook geïsoleerd in mezelf. Om te overleven functioneerde ik gemaskerd. Het Focolare-hoofdstuk is slechts één onderdeel, ook al is het een groot onderdeel, van de reis die ik tot nu toe moest gaan. De lijn die ik door alle hoofdstukken laat lopen, is vooral gericht op het healingproces, de ontdekkingstocht van mijn kracht. Ik heb geprobeerd zo te schrijven, dat de lezer deze tocht kan meemaken.

Het verhaal speelt zich af tussen 1955 en 2004, aanvankelijk in Eindhoven, een korte periode in Italië, later in Amstelveen/Amsterdam. Ik beschrijf een aantal gebeurtenissen. Het lijken losse vertellingen, maar al lezend wordt duidelijk dat ze met elkaar verband houden. Ik vertel terugkijkend, soms beschouwend, maak regelmatig gebruik van flashbacks en in een later stadium ook van korte citaten uit dagboeken en brieven. Naarmate het boek vordert, verander ik van taalgebruik: van kinderlijk-dromerig naar volwassen-krachtig. De gedichten en illustraties zijn van eigen hand en bedoeld om emotionele beschrijvingen te ondersteunen.
Een eerlijk verhaal over misbruik, macht en grenzeloosheid. Maar vooral ook over de drang om te léven, ontwikkeling en bewustwording, over autonomie en essentie.
In een epiloog vertel ik hoe het mij nu vergaat: ik ben vrij, zichtbaar, ik ga ‘mijn weg’, een mens te midden van anderen.

Monique Goudsmit

Figuren/plaatjes:

klik voor vergroting
Nocturne van Chopin
klik voor vergroting
Baby'tje op het strand
klik voor vergroting
Zwart gat
klik voor vergroting
Losgeslagen anker
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.