Voorlopig ben ik humanist

Teksten en voordrachten van Jan van Zijverden (1928-2003)

Wouter Veraart

Voorlopig ben ik humanist

paperback/ gebrocheerd: € 20.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-6728-224-6, 286 blz., March 2009 UITVERKOCHT!

Uitgever: Papieren Tijger

serienaam/reeks: Humanistisch Erfgoed - deel 10

redacteur: Pieter Edelman; Wilbert Mennings

trefwoorden: Humanisme

beschrijving

In 2003 overleed Jan van Zijverden. Een bevlogen humanist die in de periode 1991-2001 voorzitter was van de Amsterdamse afdeling van het Humanistisch Verbond. Een lokale denker en doener, wiens veelvuldige lokale en praktische activiteiten vergezeld gingen van een al even intense en betrokken intellectuele activiteit. Een erudiet mens en een scherpzinnig denker, die in de beslotenheid van zijn werkkamer en bibliotheek vele artikelen schreef die in de Loopmare, het huisorgaan van het HV Amsterdam, in de periode 1990-2003 zijn verschenen. Daarnaast hield hij talloze voordrachten.

Als intellectueel werd Jan, die zelf psychoanalyticus was, gekenmerkt door een passie voor de filosofie, in het bijzonder voor eigenzinnige denkers als Hannah Arendt, Nietzsche en Lévinas, maar ook voor typisch humanistische boegbeelden als Cicero en Coornhert. In zijn stukken sloeg hij steeds de brug naar de praktijk en het “hier en nu”, en ging hij in op specifieke maatschappelijke misstanden, bijvoorbeeld op het terrein van de zorg, vooral wanneer die gelijkwaardige, tussenmenselijke relaties in de weg stonden.

De bescheiden maar dringende humanistische visie van Jan van Zijverden, zoals die in zijn artikelen en voordrachten naar voren komt, is nog altijd relevant en buitengewoon lezenswaardig. Reden genoeg om een selectie uit zijn werk samen te stellen en te bundelen, en aldus beschikbaar te houden voor toekomstige generaties. Reden genoeg ook om een middag te wijden aan deze veelzijdige denker en doener.

Uitgave in samenwerking met het Humanistisch Archief.

In de reeks "Humanistisch Erfgoed" publiceert het Humanistisch Archief - sinds deel 9 in samenwerking met Papieren Tijger - "materiaal dat interessant genoeg is om in wijdere kring bekendheid te geven, ook al kan daarbij worden volstaan met een beperkte oplage. Het gaat bijvoorbeeld om bronnenoverzichten, verslagen van studiedagen, kleine studies, etc. Materiaal, kortom, dat afkomstig is uit het humanistisch erfgoed, en dat interessant en waardevol is."

Meer teksten en voorbeelden:

Gedicht van Jan van ZijverdenHET NADEEL VAN DE TWIJFEL

Om de waarheid die ik nog niet wist
ben ik her... 
lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.