De dageraad van het positief atheïsme

Jan Hoving over godsdienst en seksualiteit in het Interbellum

Vincent Stolk

De dageraad van het positief atheïsme

paperback/ gebrocheerd: € 15.00

ISBN: 978-90-6728-217-8, 175 blz., September 2008
Formaat: 21.0 (h) x 14.8 (b) x 1.6 (d) cm. Gewicht: 274 gram.

Uitgever: Papieren Tijger

serienaam/reeks: Humanistisch Erfgoed - deel 9

boekontwerper: Marc Heijmans

trefwoorden: Humanisme

Humanistisch Erfgoed, deel 9

Het gedachtegoed van vrijdenker Jan Hoving (1877-1939) is belangrijk voor een goed begrip van het intellectuele klimaat in Nederland tijdens het Interbellum.

Naast een bijdrage aan de historiografie van de vrijdenkersbeweging biedt dit boek een analyse van Hovings ‘positief atheïsme’. Dit propageerde hij boven het negatieve atheïsme, dat zich uitsluitend richt op de verbanning van God uit de samenleving, maar voorbijgaat aan de gevolgen daarvan. Hoving wilde de ongelovige een alternatieve levensbeschou¬wing bieden op atheïstische grondslag.

Uitgave in samenwerking met het Humanistisch Archief.

In de reeks "Humanistisch Erfgoed" publiceert het Humanistisch Archief - sinds deel 9 in samenwerking met Papieren Tijger - "materiaal dat interessant genoeg is om in wijdere kring bekendheid te geven, ook al kan daarbij worden volstaan met een beperkte oplage. Het gaat bijvoorbeeld om bronnenoverzichten, verslagen van studiedagen, kleine studies, etc. Materiaal, kortom, dat afkomstig is uit het humanistisch erfgoed, en dat interessant en waardevol is.

Meer teksten en voorbeelden:

NBD/Biblion - F.M. BoonThematische biografie van Jan Hoving (1877-1939), die als voorzitter van de... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.