De onsterfelijkheid van het bewustzijn

Is ons bewustzijn onlosmakelijk verbonden met ons vergankelijke bestaan?

William James

De onsterfelijkheid van het bewustzijn

paperback/ gebrocheerd: € 12.90 Tijdelijke prijs tot 7-12-2021, daarna € 16.95.

ISBN: 978-90-79133-01-7, geïllustreerd, 92 blz., January 2013
Formaat: 20.0 (h) x 12.5 (b) x 0.7 (d) cm. Gewicht: 122 gram.

oorspronkelijke titel: Human immortality; two supposed objections to the doctrine

verkorte titel: Onsterfelijkheid

editie: 3.2/413

vertaald door: dr. Alfred Scheepers

hoofdredacteur: Daniël Mok

redacteur: Rebecca Kolthoff c.s.

De continuïteit van het bewustzijn

In deze lezing die William James gaf aan Harvard gedurende zijn jaren als eminent hoogleraar, wordt de idee van de onsterfelijkheid in verband gebracht met moderne theorieën over hersendynamica en de transmissie van bewustzijn in de materiële wereld. James vecht de materialistische positie aan die de filosofische wereld in zijn tijd doortrok, namelijk het positivistische geloof dat onze hersenen de bron van het bewustzijn zijn. De visie die James verdedigt is veel meer omvattend en holistisch dan we bij veel van zij tijdgenoten zien. Een verlicht begrip van de werkelijkheid treedt hier aan het licht waarbij de stralen van het bewustzijn alle vormen van leven en materie doordringen. Uiteindelijk ligt er een omvattender en oneindige Geest verborgen te midden van alle waarneembare werkelijkheid. Dit grotere bewustzijn is in staat om alle perspectieven te omvatten in een groter geheel, door de geschiedenis van tijd en ruimte heen.
James spreekt over de continuïteit van het bewustzijn en het is opvallend hoe sterk de benadering van William James en de terminologie die hij gebruikt overeenkomen met het concept van non-lokaal bewustzijn zoals dr. Pim van Bommel beschrijft in "Eindeloos bewustzijn; een wetenschappelijke visie op de bijna-dood ervaring" uit 2007.
De sprankelende geest van James blijft bij voortduring een inspiratiebron waaruit tot op de dag van vandaag geput wordt.

Meer teksten en voorbeelden:

Voorwoord bij de tweede drukVeel critici hebben dezelfde bezwaren aangevoerd tegen mijn lezing waarin ik... lees de hele tekst

Figuren/plaatjes:

klik voor vergroting
klik voor vergroting

Inkijkexemplaar...

... of leen het bij de online bibliotheek van

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.