Verzwegen oorlog

Frits Criens

Verzwegen oorlog

paperback/ gebrocheerd: € 19.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-8954-083-6, 296 blz., March 2009
Gewicht: 390 gram.

Uitgever: Uitgeverij Elikser

trefwoorden: Geheimen, Limburg, evacuatie, eenzaamheid, literatuur, Tweede Wereldoorlog

Vergeten episode uit WO II in prachtige roman

Tussen november 1944 en maart 1945 zijn duizenden Limburgers door de Duitsers naar Groningen, Friesland en Drenthe geëvacueerd. In november ’44 kwam de geallieerde opmars tot stilstand op de westoever van de Maas in Limburg. De Duitsers betrokken hun stellingen op de oostoever. De bevolking daar zat vast in een levensgevaarlijk, smal gebied tussen de Maas en de Duitse grens. Er zat niet anders op dan te vluchten. Mensen uit Roermond en omgeving moesten te voet naar Brüggen. Meestal werden ze pas na dagen bivakkeren in een open Lager in veelal propvolle veewagons naar het Noorden geëvacueerd. Deze transporten duurden vaak dagen omdat ze werden beschoten door geallieerde vliegers. In het Noorden zat men begrijpelijk niet op deze evacués te wachten en de opvang bij particulieren was dan ook niet altijd even hartelijk.
Deze onbekende episode uit onze geschiedenis is het vertrekpunt voor de roman Verzwegen oorlog van Frits Criens. De schoonouders van de schrijver zaten met hun twee baby’s in zo’n rampzalige veetrein. De moeder en de kinderen kregen onderdak op ‘het slechtste adres van heel Friesland.’ Na de oorlog was ze zo getraumatiseerd, dat het haar niet lukte om de draad weer op te pakken. In plaats van therapie kreeg ze medicijnen die haar zo versuften dat het leven aan haar voorbij ging. Vaak was ze ook lichamelijk erg ziek. Wat haar tijdens de oorlog was overkomen, heeft ze tot haar dood op 92-jarige leeftijd verzwegen.

Voor zijn roman Verzwegen oorlog heeft Frits Criens beide historische lijnen tot uitgangspunt genomen, zonder het verhaal van zijn schoonouders na te vertellen. Een anonieme, vereenzaamde vrouw wordt opgenomen in een verzorgingstehuis. De oorlog spookt onophoudelijk door haar hoofd: de dood [tijdens de oorlog] van haar man, de levensgevaarlijke evacuatie per veetrein, de onmenselijke opvang bij een Fries boerenpaar, maar vooral ook een traumatische gebeurtenis die ze uit wroeging en schaamte heeft verzwegen. Pas aan het slot van de roman, als de vrouw hallucinerend op sterven ligt, onthult ze de diepste reden van haar zwijgen.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.