Business Spiritualiteit Magazine Nyenrode, nr. 6 - 2009

Spiritualiteit in talent

Prof. dr. Paul de Blot SJ

Business Spiritualiteit Magazine Nyenrode, nr. 6 - 2009

ingenaaid: € 14.50

ISBN: 978-90-77983-46-1, geïllustreerd, 56 blz., March 2009
Formaat: 24.0 (h) x 17.0 (b) x 0.5 (d) cm. Gewicht: 151 gram.

Uitgever: Uitgeverij Quist

trefwoorden: business, spiritualiteit, ondernemen, management, psychologie

Spiritualiteit in talent

Dit nummer van Business Spiritualiteit Magazine Nyenrode gaat over het talent. En dan vooral over het spirituele talent, dat zich ontwikkelt vanuit het diepste zijnsniveau van ons bestaan. Dat is onze vocation, niet alleen individueel maar ook collectief als organisatie.
Paul de Blot geeft inzicht in het spirituele oertalent als roeping. Hij verduidelijkt dit aan de hand van de eeuwenlange praktijk van de jezuïetenorde en concretiseert het vanuit zijn persoonlijke ervaring. ‘Politiegeneraal’ Ad van Baal beschrijft deze roeping als het dienend leiderschap van zijn militaire en politionele loopbaan. Sharda Nandram toont hoe in India de goeroe, of swamie, als coach of mentor in het bedrijfsleven een steeds belangrijkere rol speelt om dit oertalent bewust te maken. Jan Swagerman interviewde een bedrijfsleider van Philips die door narratieve coaching komt tot bewustzijn van dit oertalent.
Gerrit Broekstra gaat in op de monetaire crisis. De spirituele bewustwording van het oertalent ontwikkelt zich op het zijnsniveau van de organisatie, niet op het doeniveau. Banken hebben zich met doe-oplossingen beperkt tot financial re-engineering op het economische niveau zonder aandacht te schenken aan de op het zijnsniveau. Ulrich Libbrecht plaatst dit probleem in een ruimer cultureel-filosofisch perspectief. De kern van ons wezen is de transcendentie-ervaring, die mystiek van aard en ook de bron van ons oertalent is. Hij spreekt van de boeddhanatuur: de natuur van de verlichte mens.
Ilse Nijssen en Guido ten Berge belichten deze spirituele bewustwording vervolgens vanuit het ethisch verantwoord en duurzaam ondernemerschap als de stuwende kracht van organisatievernieuwing op een hoger niveau. Tot slot volgen enkele boekbesprekingen over deze innerlijke kracht van het leiderschap, die dit onderwerp verruimen.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.