Leve de Koning! Lodewijk Napoleon op reis door Brabant en Zeeland

Hans van den Eeden

Leve de Koning! Lodewijk Napoleon op reis door Brabant  ...

gebonden: € 24.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-78108-03-0, 192 blz., September 2019
Formaat: 24.0 (h) x 17.0 (b) cm. Gewicht: 689 gram.

Uitgever: Brandarispers

editie: Tweede druk

trefwoorden: cultuur, historie, Lodewijk Napoleon, Brabant, Zeeland

Leve de Koning! Lodewijk Napoleon op reis

In het meeslepende boek wordt de lezer op een toegankelijke en verrassende wijze meegenomen naar 1809. Aandacht wordt besteed aan de persoon van Koning Lodewijk Napoleon. In het boek staan veel anekdotes en wetenswaardigheden. Het is het resultaat van jarenlang onderzoekswerk.
Koning Lodewijk Napoleon, de eerste koning van Holland (1806-1810), maakte van 13 april tot en met 18 mei 1809 een inspectiereis door Noord-Brabant en Zeeland. Het werd de langste reis die een vorst ooit in eigen land heeft gemaakt.
De spraakmakende tocht werd per gele reiskoets, getrokken door zes paarden, gemaakt. Het bonte gezelschap - veelal per paard - bestond uit ministers, staatssecretarissen, lijfartsen, hoge ambtenaren, kwartiermakers en een regiment huzaren. De gilden, kerkgenootschappen en de garde d’honneur speelden een belangrijke rol tijdens deze tocht. De reis voerde veelal over postwegen, zandwegen en modderpaden langs gehuchten, dorpen en steden. In Zeeland werd een deel van de tocht met jachten gemaakt. Tijdens de reis stonden Brabant en Zeeland op zijn kop. De koning wilde tot in detail weten wat de problemen van de dorpen en steden waren. De dorpen Tilburg, Oosterhout en Roosendaal werden tijdens de reis tot stad verheven. Journalist Hans van den Eeden dook in de geschiedenis en reconstrueerde tot in detail deze tocht. Hij sprak met deskundigen en speurde in archieven. Dat leverde fantastisch materiaal en veel anekdotes op. Het boek stimuleert de lezer om er zèlf op uit te trekken. De uitgave is voorzien van veel fraaie foto’s en afbeeldingen. Dit cultuurhistorisch boek is voor een breed publiek geschreven.
In dit bijzondere boek komt ook dr. Joost Rosendaal, verbonden aan de Radboud Universiteit van Nijmegen over de rol van de patriotten bij de "bevrijding" van Brabant en Zeeland aan het woord. Bijzonder is de bijdrage van prof. dr. Jos Swanenberg, hoogleraar aan de Universiteit Tilburg. Hij geeft zijn visie op de invloed van de komst van de Fransen op de Nederlandse taal en het dialect in het bijzonder. In het boek blijkt dat Lodewijk Napoleon aan de wieg van de kinderrechten heeft gestaan. Zo maakte hij zich sterk voor het "recht op borstvoeding" voor baby's. Later vertaalde hij dit in wetgeving. Aanleiding was de enorme zuigelingensterfte in Zeeland.
Hij was een voorstander van "dubbelkerken".
Het boek besteedt ook aandacht aan de inval van de Engelsen in 1809 op Walcheren. Het boek overstijgt het regionale karakter. Bij het onderzoekswerk waren veel instellingen en een aantal universiteiten betrokken.

* Leve de Koning! Lodewijk Napoleon op reis door Brabant en Zeeland, ISBN: 978-90-78108-03-0. Het boek verschijnt 4 april 2009.
*Formaat 170 x 240 mm en omvat 192 pagina’s geheel in full colour.
* Uitgave van Brandarispers in samenwerking met Stichting Lyra te Heusden.
* Actieprijs: 19,95 euro; Na 15 april 2009: 24,95


De route van de tocht

Brabant:
Grave, Cuijk, Boxmeer, Sint Anthonis, Gemert, Aarle, Croy, Helmond, Mierlo, Geldrop, Eindhoven, Oirschot, Moergestel, Tilburg, Oisterwijk, Den Bosch, Vught, St. Michielsgestel, Boxtel, Liempde, St. Oedenrode, Veghel, Nistelrode, Overangel, Neerloon, Ravenstein, Demen, Langel, Megen, Ooijen, Lithoijen, Lith, Kessel, Empel, Engelen, Bokhoven, Hedikhuizen, Herpt, Heusden, Heesbeen, Oudheusden, Elshout, Drunen, Waalwijk, Besoyen, Sprang-Capelle, Waspik, Raamsdonk, Geertruidenberg, Oosterhout, Terheijden, Teteringen, Breda, Ginneken, Princenhage, Leur, Etten, Hoeven, Rucphen, Oudenbosch, Standdaarbuiten, Willemstad, Dinteloord, Steenbergen, Bergen op Zoom, Wouw, Roosendaal, Nispen, Ossendrecht naar Zeeland.

Zeeland:
Nieuw Vossemeer, Oud Vossemeer, Tholen,Poortvliet, Scherpenisse, Stavenisse, Zierikzee Goes, Middelburg en Vlissingen via Bergen op Zoom terug naar Amsterdam. Tijdens zijn bezoek aan Zeeland bezocht de koning nagenoeg alle gehuchten, dorpen en steden op Tholen, Schouwen-Duiveland en Walcheren.


.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.