Lux, libertas en leugens

Het morele en journalistieke verval van NRC Handelsblad

Micha Kat

Lux, libertas en leugens

paperback/ gebrocheerd: € 28.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-6728-169-0, 447 blz., October 2004
Formaat: 21.5 (h) x 13.5 (b) x 4.0 (d) cm. Gewicht: 660 gram.

Uitgever: Papieren Tijger

trefwoorden: medialeugens

Nette krant

Op 6 mei 2002 schreef Folkert Jensma zijn beruchte ‘demoniserings-commentaar’. Een politicus van in principe onbesproken gedrag die op het punt stond de verkiezingen te gaan winnen, werd nadrukkelijk in de sfeer getrokken van racisme, vreemdelingenhaat en Nazi-Duitsland. De ‘nette’ krant NRC Handelsblad trad hiermee ver buiten het domein van de journalistiek en betrad dat van de actieve en bewuste beïnvloeding van politieke en democratische processen. Diezelfde dag werd Pim Fortuyn vermoord.

Als Jensma op dat moment was afgetreden en medeverantwoordelijkheid had genomen voor deze tragedie, had het nog goed kunnen komen met NRC Handelsblad. Maar precies het tegenovergestelde gebeurde: de krant en Jensma gingen zichzelf over de ruggen van de eigen lezers verdedigen. Dit leidde tot de meest grove inbreuken op de journalistieke integriteit die dit land ooit heeft gezien en vormde de directe aanleiding voor het ontstaan van dit boek.
Folkert Jensma, de hoofdredacteur van NRC Handelsblad, leeft in een zelfgecreëerde fantasiewereld. Dat moet hij ook wel, want alleen zo kan hij omgaan met de leugens en desinformatie die zijn krant verspreidt. Na een analyse van anderhalf jaar blijkt NRC Handelsblad geen kwaliteitskrant, maar een vehikel in handen van gevestigde belangen en een speeltuin voor de persoonlijke eerzucht van redacteuren. Onthuld worden ondermeer een ‘fictieaffaire’ veel groter dan die bij de New York Times, het manipuleren van een enquête, het inhuren van een ‘krantencriticus’ die de lezers bewust bedriegt en de propagandajournalistiek van de krant voor het Ministerie van Justitie.

Figuren/plaatjes:

klik voor vergroting
Micha Kat
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.