Keizer in lompen

politiesamenwerking in Europa

Jelle van BuurenWil van der Schans

Keizer in lompen

paperback/ gebrocheerd: € 24.90: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-6728-126-3, 333 blz., December 2003
Formaat: 21.0 (h) x 15.0 (b) x 3.1 (d) cm. Gewicht: 550 gram.

Uitgever: Papieren Tijger

trefwoorden: Dossier Europa

beschrijving

De auteurs Jelle van Buuren en Wil van der Schans interviewden in Keizer in lompen, wetenschappers, advocaten, politiechefs en ambtenaren over de moeizame weg naar een Europees rechtssysteem.

De wereld internationaliseert in een rap tempo. Ook criminele netwerken profiteren volop van wegvallende grenzen, geliberaliseerde financiële systemen en wereldwijde mobiliteit. De Europese Unie probeert al jarenlang een effectief antwoord te vinden op deze nieuwe criminele werkelijkheid. Maar heel effectief zijn de pogingen die de justitieministers van de Europese lidstaten ondernemen nog niet. Verschillen in bevoegdheden, cultuur en organisatie staan een gezamenlijke Europese aanpak in de weg.
Justitieministers worden echter ook nogal geplaagd door een chronisch gebrek aan visie en verlammende besluitvormingsmechanismen. Europese paradepaardjes als Europol hebben de grootste moeite hun positie in politieland te bevechten. Politieteams zoeken daarom hun eigen informele wegen om samen te werken. Daarbij dreigen echter de rechten van verdachten tussen wal en schip te vallen. Een situatie die nog eens verslechterd onder de invloed van terrorismebestrijding en de eisen die de Verenigde Staten aan de Europese en Nederlandse opsporing stellen.

Meer teksten en voorbeelden:

tekst achterzijdeEuropol staat model voor internationale politiesamenwerking. Europol staat... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.