Protestbewegingen

Wie doet eraan mee en wanneer hebben ze effect

Dirk Kloosterboer

Protestbewegingen

paperback/ gebrocheerd: € 10.00

ISBN: 978-90-6728-177-5, 80 blz., November 2005
Formaat: 18.0 (h) x 11.5 (b) x 0.8 (d) cm. Gewicht: 90 gram.

Uitgever: Papieren Tijger

annotatie(s): Vlugschrift 17

trefwoorden: Vlugschrift

Andersglobalisten

De afgelopen jaren wisten de andersglobalisten de aandacht op zich te vestigen met spectaculaire acties bij internationale topontmoetingen. In Nederland heeft de beweging nog niet zoveel van zich laten horen, maar in reactie op de oorlog in Irak en het beleid van de kabinetten Balkenende begint ook hier langzaam maar zeker weer een protestbeweging van de grond te komen. Recent hebben ook de vakbonden van zich laten horen door middel van een massale demonstratie in Amsterdam.

De andersglobalisten en anti-oorlogsdemonstranten roepen allerlei vragen en commentaren op: valt er wel iets te verwachten van zo’n samenraapsel van clubjes die vaak niet eens een gemeenschappelijk standpunt weten te formuleren? Waarom is er soms sprake van geweld bij protesten? En hoe komt het dat het andersglobalisme in Nederland zo moeizaam van de grond komt in vergelijking met andere landen?

Uit allerlei onderzoeken is inmiddels redelijk wat bekend over protestbewegingen: wie doen er mee aan protesten, waar hangt het van af of mensen meedoen, wat is de rol van organisaties en welke factoren bepalen of protesten ook daadwerkelijk maatschappelijke effecten tot stand brengen. In dit boekje worden deze vragen behandeld.

De auteur is beleidsmedewerker bij de FNV en onderzoeker bij Dunya Advies.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.