Stadswording in de Nederlanden

Op zoek naar overzicht

Reinoud Rutte

Stadswording in de Nederlanden

ingenaaid: € 19.00

ISBN: 978-90-8704-081-9, geïllustreerd, 207 blz., December 2008
Formaat: 24.8 (h) x 17.5 (b) x 1.9 (d) cm. Gewicht: 559 gram.

editie: Tweede druk

redacteur: Hildo van Engen; Reinoud Rutte

trefwoorden: stadsgeschiedenis, stadsrecht, stadswording, rechtsgeschiedenis, middeleeuwse stad, Holland, Zeeland, Maastricht, Dorestad, Wijk bij Duurstede, ...

beschrijving

Dit boek gaat over de wording van steden in de Nederlanden gedurende de Middeleeuwen. Bijna alle steden die wij tegenwoordig kennen, zijn tussen de elfde en vijftiende eeuw ontstaan. Dankzij het vele werk dat is verzet in bijvoorbeeld de archeologie, de historische geografie, de geschiedwetenschap en de architectuurgeschiedenis is de kennis van het stadswordingsproces de afgelopen decennia flink toegenomen.

Door het overwegend specialistische karakter van het recente onderzoek is een overzichtelijke kijk op de Nederlandse stedengeschiedenis echter ver te zoeken. In dit boek wordt voor het eerst een handzaam overzicht gegeven. Een keur aan specialisten uit de verschillende disciplines behandelt op toegankelijke wijze thema's zoals de stad in het landschap, de interpretatie van archeologische vondsten, de morfologie van de stad en de verlening van stadsrechten.

Bovendien wil dit boek duidelijk maken wat de diverse disciplines die zich bezighouden met de geschiedenis van de stad aan elkaar kunnen hebben, en zo een stimulans zijn voor verder synthetiserend onderzoek naar de wordingsgeschiedenis van steden in de Nederlanden.

Meer teksten en voorbeelden:

inhoudsopgaveWoord vooraf bij de tweede druk
GUUS J. BORGER, Inleiding
HANS RENES, De... 
lees de hele tekstRecensies'Wie na het lezen van dit boek door de oude steden van Nederland loopt, zal... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.