Laatste bericht

Ereveld van Indië en Nieuw-Guinea

Jack Kooistra

gebonden: € 39.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-77948-14-9, geïllustreerd, 800 blz., September 2007
Formaat: 24.0 (h) x 19.0 (b) x 4.9 (d) cm. Gewicht: 1880 gram.

Uitgever: Uitgeverij PENN.nl

trefwoorden: Oorlog, slachtoffers, Jack Kooistra, Vergeten leger, laatste bericht, Indië, Nieuw-Guinea, koloniën. KNIL, militairen, veteranen, veteranenzorg, ...

Dit monument

Tweehonderdduizend militairen in Nederlands-Indië, dertigduizend in Nederlands Nieuw-Guinea. Met die inzet trachtte Nederland in de periode 1945-1962 ‘orde en vrede’ in de koloniën in de Oost te handhaven en jonge naties naar nieuwe zelfstandigheid te begeleiden. Die missie mislukte gedeeltelijk, vooral door internationale politieke druk.
Meer dan vijfduizend Nederlandse manschappen en KNIL-militairen verloren ginds hun leven, de meesten op jonge leeftijd. Voor de nabestaanden restte slechts de herinnering, vaak veel later materieel tot uitdrukking gebracht in gedenktekens.
Hun namen zijn, met de persoonlijke gegevens en soms een treffend verhaal, bijeengebracht in dit boek. Het bevat daarnaast enkele hoofdstukken waarin de strijd in Indië en de ontwikkeling van veteranenzorg in Nederland in historisch perspectief wordt geplaatst. Bovendien is een overzicht van alle gedenktekens hier en ginds opgenomen.
Dit boekwerk, vrucht van jarenlange noeste arbeid, is een waardig monument voor de gevallenen, en het is tevens een waardevol historisch document voor een nieuwe generatie.

Jack Kooistra (Zwaagwesteinde, 1930) heeft sinds zijn jeugd gegevens met betrekking tot de recente Nederlandse oorlogsgeschiedenis verzameld. Met hulp van velen wist hij zijn bestanden met omgekomen militairen te completeren. Een indrukwekkende prestatie.
Van Kooistra verschenen eerder onder meer (titel Friese gevallenen in Indië), Een Laatste Saluut en Strijders, Onderdrukkers en Bevrijders.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.