Het Kanaal

De aorta van het Noorden

Klaas Jansma

gebonden: € 29.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-77948-17-0, geïllustreerd, 222 blz., September 2007 UITVERKOCHT!

Uitgever: Uitgeverij PENN.nl

fotograaf: Marten Sandburg

trefwoorden: Prinses Margrietkanaal, Eemskanaal, Van Starkenborghkanaal, Groningen, Friesland, binnevaart, het kanaal, fotoboek, vaarweg Lemmer-Delfzijl, ...

Het Kanaal. De aorta van het Noorden

Tussen de baai van Lemmer en de Eemsmond bij Delfzijl ligt het grootste, drukst bevaren kanaal van Noordwest-Europa: de Vaarweg Lemmer-Delfzijl. Het bestaat uit drie op elkaar aansluitende kanalen in Fryslân en Groningen met elk zijn eigen geschiedenis.

Dit vaarwater met een lengte van bijna 120 kilometer wordt opgewaardeerd tot Europees niveau, klasse V. Het biedt straks ruimte aan grote binnenvaarders, die met elke vracht onze overvolle autowegen ontlasten. Water is, zeker hier, de beste weg.

Maar de Vaarweg Lemmer-Delfzijl is veel meer. Onderweg verandert het décor voortdurend. Prachtige landschappen, rustieke dorpjes en sterk groeiende kernen liggen achter de beschermde oevers. Dieren en planten benutten elke vierkante meter op de grens van nat en droog. Technische en artistieke kunstwerken trekken, met de vele monumenten onderweg, de aandacht.
En overal varen stoere schepen, schuiven wolken langs de hemel, wuift het riet en buigen bomen in de wind.

Een jaar lang legde fotograaf Marten Sandburg de mooiste beelden vast: lopend, varend en vliegend. Ze kregen een plaats in dit schitterend uitgevoerde boek met meer dan driehonderd sfeervolle foto’s vol verrassende details.

Klaas Jansma schreef een beknopte begeleidende tekst, waarin economie, natuur en historie werden verweven tot een boeiend verhaal.
Maak met hen de ontdekkingsreis mee van Zuidwest naar Noordoost, en onderga de sensatie van nog amper ontdekte schoonheid, dwars door het Noorden.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.