De Sint-Janskerk in Gouda

Een oude stadskerk volgens een nieuw ruimtelijk plan

Bianca van den Berg

De Sint-Janskerk in Gouda

gebonden: € 29.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-8704-059-8, geïllustreerd, 317 blz., November 2008
Formaat: 27.8 (h) x 20.4 (b) x 2.4 (d) cm. Gewicht: 1367 gram.

trefwoorden: kerkgebouw, bouwgeschiedenis, religieus erfgoed, kerkgeschiedenis, architectuurgeschiedenis, Gouda, Sint-Janskerk, Sint Janskerk, stadskerk, ...

beschrijving

De Goudse Sint-Janskerk is een gotische kruiskerk, waarvan de bouw is gestart in de dertiende eeuw. De kerk is vooral bekend vanwege haar fraaie gebrandschilderde ramen.

Dit boek biedt een reconstructie van de bouwgeschiedenis tot en met de afronding van de toren in 1606, gebaseerd op kerkrekeningen en andere archiefbronnen en natuurlijk het gebouw zelf. Daarbij komt ook de bijzondere relatie tussen de Goudse glazen en de kerk ter sprake.

De zeventiende- en achttiende-eeuwse geschiedenis van de kerk beschrijft Bianca van den Berg voornamelijk op basis van literatuuronderzoek. De restauratie, die in 1899 is gestart, wordt behandeld aan de hand van de dagboeken van de hoofdopzichters en de notulen van de restauratiecommissie. Onderzoek naar de lokale en bovenlokale beïnvloeding van de bouwstijl van de kerk laat zien welke plaats de Sint-Janskerk in architectonisch opzicht inneemt onder de Hollandse stadskerken.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.