Jenever en wind

Leven, werk en wereld van Robert Hennebo (1686-1737)

Gerard Schelvis

Jenever en wind

ingenaaid: € 13.00

ISBN: 978-90-6550-981-9, geïllustreerd, 126 blz., November 2008
Formaat: 20.0 (h) x 17.0 (b) x 1.0 (d) cm. Gewicht: 250 gram.

co-auteur: Kees van der Vloed

trefwoorden: historische letterkunde, cultuurgeschiedenis, dichterschap, dichtkunst, Robert Hennebo, biografie, windhandel, Amsterdamse schouwburg, ...

beschrijving

De naam Robert Hennebo wordt vandaag de dag nog slechts geassocieerd met sterke drank. Dit dankt de dichter aan zijn bekendste werk, Lof der jenever, dat nog steeds wordt herdrukt. Behalve schrijver van dit humoristische lofdicht is Hennebo echter ook soldaat geweest, kroegbaas, acteur aan de Amsterdamse schouwburg, speculant in de windhandel van 1720, zwerver, vertaler en makelaar.

Zijn belevenissen bieden genoeg stof voor een vermakelijke schelmenroman. Gerard Schelvis en Kees van der Vloed beschrijven het veelbewogen leven van deze levende legende uit de achttiende eeuw. Zij behandelen eerst Hennebo's afkomst en jeugd, volgen hem in zijn verschillende carrières en besteden aandacht aan zijn humor. Daarna komen zijn dichterschap en zijn oeuvre uitgebreid aan de orde, met name zijn bruiloftgedichten. Jenever en wind sluit af met een overzicht van de vele uitgaven van Hennebo's werken.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.