Revanche

gedichten met illustraties

Sanne Steers

Revanche

paperback/ gebrocheerd: € 15.00

ISBN: 978-90-77754-03-0, 78 blz., June 2004

Uitgever: De Troubadour

illustrator: Sanne Steers

trefwoorden: poëzie, gedichten, rouwverwerking, dood, ziekte, maatschappijkritiek, makkelijk leesbare poëzie, geschenkboek, gedichten voor jongeren, ...

poëzie als troost in moeilijke tijden

genre-aanduiding: gedichten die op een realistisch-spirituele manier naar de (harde) maatschappij kijken
introductie: Korte en iets minder korte gedichten als een soort impressionistische schetsen van het levenomschrijving: De grondig ge-expliciteerde heruitgave van de gelijknamige bundel die in 1999 bij Uitgeverij Crux, Den Haag verscheen.
In deze heruitgave is ook het toen weggelaten eerste deel opgenomen. Het zingende, het dromende inleidende deel dat het schrijnende in tweede van de bundel pas echt confronterend hard tot het bewustzijn door laat dringen.
Bij een poetry slam werd haar door een jurylid toegevoegd:"Als ik dit optreden in één enkele kreet samen moet vatten,dan zou dat zijn: 'Mona Lisa!'; maar ook dat ze in geen enkel hokje te plaatsen valt, al geven haar gedichten en verhalen dan gedachtenassociaties aan heel verschillende schrijvers als bv Annie M.G. Schmidt, Leonard Cohen, H.H.ter Balkt en Sybren Polet." De presentator bij een ander optreden: "Dat was als een onverwacht straffe borrel die je voelt zakken, terwijl de damp nog in je mond blijft hangen. Hoe doet u dat toch?"
Eindhovens Dagblad:"De kersttoespraak van koningin Beatrix was voor fotografe/dichteres Sanne Steers aanleiding om haar een open brief in dichtvorm te sturen. (...) Koningin Beatrix had het in haar kersttoespraak onder andere over het recht van mensen om vrij van angst door het leven te gaan.(...) Steers geeft koningin Beatrix als slot van haar open brief van vier kantjes de overdenking mee: "Zoveel ellende sijpelt door in mijn willen-vergeten dat ik mij afvraag: Dit land - is dit mijn land?" (...) In haar werk als fotografe en dichteres wil Steers betrokkenheid tonen. "Ik ben niet iemand die als fotografe een neutrale opname maakt. Ik zoom altijd letterlijk en figuurlijk in.""
En dat is dus ook gebeurd in de herziene versie van "Revanche", waarin letterlijk als wraak tegen de misstanden in de maatschappij de verdrietigheden van de mensen worden gesteld tegenover de idyllische mogelijkheden die het leven in principe biedt. Om zo de ogen van de mensen te openen, want wie eenmaal iets "ziet" die kan het nooit meer "niet-zien".

Figuren/plaatjes:

klik voor vergroting
klik voor vergroting
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.