Een gewone man van de Voorhoede

Toon Nagtegaal

Een gewone man van de Voorhoede

paperback/ gebrocheerd: € 16.50

ISBN: 978-90-71343-88-9, 310 blz., December 2008
Formaat: 20.5 (h) x 14.0 (b) x 2.6 (d) cm. Gewicht: 438 gram.

Uitgever: Calbona Uitgeverij

trefwoorden: Nazi's, Limburg, CPN, woonwagenbewoners, klassenstrijd, hiërarchie,

Een zeer lezenswaardige roman

Deze roman is meer dan dertig jaar geleden geschreven. De oorspronkelijke bedoeling was om een documentaire te schrijven over de periode van de bevrijding van Limburg, die bij de totale verdrijving van de Duitse nazi's uit ons land, min of meer op de achtergrond was geraakt.
Dat het geen documentaire geschiedbehandeling is geworden, maar een roman, heeft als reden dat een aantal jonge historici in het zuidelijk deel van ons land met deze geschiedenis bezig waren en via hun studie aan de Universiteit van Nijmegen toegang hadden tot veel bronnenmateriaal.
Het werd dus een roman.
Hoewel destijds pogingen zijn ondernomen de roman uit te geven, is dat om commerciële redenen gestrand.
In september 2009 is het 65 jaar geleden dat een gedeelte van Limburg werd bevrijd van de Duitse nazi's. Mede op grond van het feit dat een aantal jonge uitgeverijen toegankelijker is geworden voor manuscripten die anders in de mist zouden zijn verdwenen, is dit de reden dat het boek alsnog wordt gedrukt.

De schrijver, Toon Nagtegaal, was als functionaris van de linkse jeugd-beweging in de jaren '30 wetmatig betrokken bij de strijd tegen het fascisme. In 1940 werd hij deelnemer aan het verzet tegen de Duitse bezetting. Op grond hiervan kwam hij in 1943 in Limburg terecht en was betrokken bij de gebeurtenissen die de grondslag vormen voor deze roman.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.