Het kiert

het verhaal van het kind met de paarse krokodil

Yargo van der Meijden

Het kiert

paperback/ gebrocheerd: € 24.90: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-77754-11-5, 108 blz., November 2008

Uitgever: De Troubadour

fotograaf: Sanne Steers

trefwoorden: jeroen bosch middeleeuwen elckerlyc dante dali 's-hertogenbosch den bosch fotoverhaal poëtisch verhaal nar troubadour krokodil ...

"Het kiert", een speelse Elckerlyc-vertelling

"Het kiert, het verhaal van het kind met de paarse krokodil" is een speels fotoboek dat de Elckerlycgeschiedenis naar deze tijd haalt, met een narrenknipoog naar 's-Hertogenbosch, stad van schilder Jheronimus Bosch, de Gouden Draak en het oudste gekkenhuis van Nederland, naar Pieter Breughel (als evenzeer een schilder van dromen en nachtmerries) en naar Salvador Dali, de surrealist pur sang. Ook Dante met zijn Divina Commedia heeft zijn aandeel in de inspiratie waaruit dit boek voortkwam. Want in de oorspronkelijke Elckerlyc gaat het erom goed (=zuiver) te leven om te durven sterven, maar in deze geschiedenis gaat het om goed (= oprecht) en als een kind zo verwonderd te willen leven - en te durven sterven desnoods - om het ideaal na te streven, maar dan te merken dat je door de doodsangsten heen juist de weg vinden kan naar het onbezorgde, blije leven van het “jezelf zijn”, ook als anderen je dan “gek” vinden. "Geloof, hoop en liefde, maar de meeste van deze drie is liefde" - dat te ervaren, het dóen, dat is de realiteit van het leven.
Directe aanleiding voor het boek zijn de draak van vuur, ooit gespuwd door (vuur)kunstenaar Yargo als "vuurschilder", en het naderende Jeroen-Bosch-jaar (2016).

Figuren/plaatjes:

klik voor vergroting
denkend aan 2016 alvast een narrenknipoog naar 's-Hertogenbosch met De Gouden Draak en de schilder Jeroen Bosch
klik voor vergroting
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.