De Dolende Man

Theo Bakker

De Dolende Man

paperback/ gebrocheerd: € 16.50

ISBN: 978-90-8684-033-5, 224 blz., November 2008 UITVERKOCHT!

Uitgever: Uitgeverij IJzer

trefwoorden: zoektocht tijdgeest filosofisch

beschrijving

De Dolende Man lezen, de ik-figuur volgen in zijn kappen van het woud strohalmen, is een harde confrontatie met de verwarrende tijdsgeest. Dat gebeurt op een stijlvaste, strakke, soms poëtische manier. Bakker dikt in, schrapt, wordt nergens breedsprakig. Wat over blijft is een transparant geheel dat zich als ‘filosofisch reisboek door het leven’ heerlijk laat weg lezen.
Tegenover de ingetogen taal staat een uitbundige thematiek. In een naadloos op elkaar aansluitende reeks observaties, anekdotes, herinneringen, overpeinzingen en verzuchtingen wordt ons alledaagse hemd ontrafeld tot losse draden.
In het eerste deel, geschreven op Cuba, moet het ‘alle varkens gelijk’ eraan geloven. Daarna worden in ‘Het Vrije Westen’ onze vluchtwegen naar schijngeluk ontmaskerd. Het laatste deel reserveert Bakker voor zijn in Rome en Jeruzalem geschreven afkeer van het valse licht der monotheïstische godsdiensten.
In het alles symboliserende, bij vlagen hallucinerende slot staat Bakker zich die ene handreiking toe en ontdekt hij de identiteit van de man die hem het hele boek volgt.
.
De aangesneden problematiek heeft geleid tot een ‘zwaar’ boek. De Dolende Man blijft op een vaak humorvolle manier licht genoeg van toon.


Theo Bakker (Oegstgeest, 1951) is (sport-)journalist en schrijver. Zijn vakgebieden zijn tennis en voetbal. Voor NOS Radio volgde hij de generatie Haarhuis/Eltingh/Siemerink/Krajicek op de voet. Met laatstgenoemde schreef hij twee boeken: Netpost (LJ Veen, 1998) en Honger naar de Bal (Tirion, 2006), een collage interviews met sporticonen als Cruijff, Rijkaard, Van den Hoogenband en Ritsma. In 2001 verscheen van zijn hand de dichtbundel Toch daagt het weer (De Beuk), waarvan Komrij ‘Debielocratie‘ opnam in zijn bloemlezing ‘Nederlandse Poëzie’.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.