De onschuldigen

The Turn of the Screw

Henry James

De onschuldigen

paperback/ gebrocheerd: € 16.50

ISBN: 978-90-74328-26-5, 158 blz., October 1998
Formaat: 20.0 (h) x 13.0 (b) x 1.6 (d) cm. Gewicht: 209 gram.

Uitgever: Uitgeverij IJzer

oorspronkelijke titel: The Turn of The Screw

vertaald door: Fritz Boeringa

trefwoorden: spookverhaal psychologische thriller

beschrijving


Op het afgelegen landgoed Bly worden twee kinderen, een jongetje van tien en een meisje van acht, aan de zorg van een gouvernante toevertrouwd. Al snel ziet deze zich geconfronteerd met de geestverschijningen van zowel haar voorgangster als de voormalige huisknecht, die beiden een jaar eerder onder onopgehelderde omstandigheden zijn omgekomen. Het drama, dat zich daarna voltrekt en waarop geen van de betrokkenen grip heeft, lijkt langzaam maar zeker iedereen – en niet in de laatste plaats de lezer – in zijn wurgende greep te krijgen.

Hoewel alle ingrediënten van het traditionele Victoriaanse spookverhaal aanwezig zijn, kan The Turn of the Screw niet echt tot dit genre worden gerekend. De geestverschijningen zijn maar bijzaak in dit verhaal waarin de verbeelding niet langer door het gezonde verstand in het gareel wordt gehouden. Een verhaal waarin de lezer – onlosmakelijk verbonden met de hoofdfiguur – langzaam de keel wordt toegeknepen.

Henry James (1843-1916) schreef De onschuldigen (The Turn of the Screw) in 1898. Het behoort tot de allerbeste verhalen uit de wereldliteratuur. James' populariteit is vooral de laatste tijd weer stevig toegenomen. Twee van zijn boeken werden onlangs verfilmd en in het Nederlands vertaald (A Portrait of a Lady en Washington Square), bovendien wordt hij nu gezien als een van de belangrijkste grondleggers van het modern proza.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.