Natalja Gontsjarova

Haar leven en werk

Marina Tsvetajeva

Natalja Gontsjarova

gebonden: € 37.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-6143-466-5, geïllustreerd, 288 blz., March 2021
Formaat: 22.0 (h) x 15.0 (b) x 1.8 (d) cm. Gewicht: 350 gram.

Uitgever: Uitgeverij Pegasus

vertaald door: Jos Holtzer; Lena Lubotsky

Natalja Gontsjarova

De vriendschap van Tsvetajeva en Gontsjarova in Parijs was een samenkomen van twee grootheden: van de primus inter pares van Ruslands grootste dichters van de vorige eeuw en de primus inter pares van Ruslands avant-gardisten van de schilderkunst van de vorige eeuw.

De eerste ontmoeting van Marina Tsvetajeva (1891-1941) met Natalja Gontsjarova (1881-1962) vond plaats in 1928. Literatuurcriticus Mark Slonim, door wie die ontmoeting tot stand kwam, schreef hierover: ‘Marina Ivanovna voelde zich in Gontsjarova meteen aangetrokken door haar stille stem, haar langzame, beheerste bewegingen, haar uiterlijke rust waaronder gemakkelijk een hartstochtelijk en diep karakter te raden viel, en door haar zuiver Russische schoonheid.’
Zelf schrijft Marina Tsvetajeva na die ontmoeting aan haar vriendin Anna Teskova: ‘Ik werk aan een groot niet-artikel over Natalja Gontsjarova, de beste Russische kunstschilderes, en mogelijk ook de beste Russische kunstschilder. Een prachtig mens. Nooit heb ik bij schilders (schilderessen) zo’n enorm ik ontmoet! We lijken in veel op elkaar … Ze is een achter-achternicht van N.N. Gontsjarova, Poesjkins noodlottige vrouw.’

‘Niet Malevitsj of Tatlin, maar Natalja Gontsjarova was de grote voortrekker van de Russische avant-garde, zo blijkt op een spetterende tentoonstelling van haar alles-isme in Tate Modern’ (Bernard Hulsman, NRC). ‘Een woest schildersdier’ (Sjeng Scheijen, Groene Amsterdammer)

Prachtige gebonden uitgave, mét leeslint. De door Tsvetajeva genoemde werken zijn in het kleurkatern (48 pagina's) opgenomen.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.