De Duivelsstok

Campos Reina

De Duivelsstok

paperback/ gebrocheerd: € 17.95

ISBN: 978-90-74328-42-5, 220 blz., October 2001
Formaat: 20.0 (h) x 13.0 (b) x 2.0 (d) cm.

Uitgever: Uitgeverij IJzer

vertaald door: Ilona van der Werff & Frieda Kleinjan

trefwoorden: Spaanse burgeroorlog

beschrijving


Rond 1900 beleeft Spanje roerige tijden, er heerst grote sociale onrust die uiteindelijk uitmondt in een burgeroorlog (1936-1939).
Tegen deze achtergrond speelt De Duivelsstok zich af. Het is het verhaal van een redelijk welgestelde familie die nogal wat excentriekelingen in de gelederen telt. Zo heeft de heer des huizes, don Fernando Maruján, zich teruggetrokken in een duivenhok, en schiet een van zijn twee zoons tijdens een bal op zijn aanstaande echtgenote waarna hij in zijn huwelijksnacht – zo goed als zeker op het moment dat hij klaarkomt – een toeval krijgt waarbij hij stuiptrekkend en hevig bloedend bovenop haar ligt.
Daarnaast is het een liefdesgeschiedenis en wordt tegelijkertijd de politieke bewustwording van twee broers beschreven, die lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Deze twee broers symboliseren het Spanje dat, sinds de Belle Époque tot de Republiek en de zwarte dagen van de burgeroorlog, niet aan de traditionele opvattingen beantwoordde.
Ratio en gevoel, hartstocht en oorlog en, tenslotte, liefde en dood vormen allengs een klein, bijna onwezenlijk paradijs in de woelige tijd die het land teistert.

De Duivelsstok werd in Spanje bekroond met de Prijs van de Kritiek.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.