Langste dag, De

D-day 6 juni 1944

C. Ryan

Langste dag, De

gebonden: € 19.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-77895-29-0, 324 blz., November 2008 UITVERKOCHT!

Uitgever: Just Publishers

trefwoorden: Ryan, D-day, langste dag

beschrijving

Geloof me, Lang, de eerste 24 uur van de invasie zullen beslissend zijn…het lot van Duitsland hangt van de uitslag af...en voor zowel de Geallieerden als voor Duitsland zal het de langste dag zijn.
Veldmaarschalk Erwin Rommel, tot zijn adjudant, op 22 april 1944
Cornelius Ryan schreef met De Langste Dag een nog steeds onovertroffen relaas. Het boek is een absoluut hoogtepunt in de militaire geschiedschrijving. In een mengeling van stoutmoedigheid en heroiek, glorie en tragedie reconstrueert Ryan de uren die voorafgingen aan en de eerste uren van de geallieerde invasie van Normandië.
Ryan werkte 7 jaar onafgebroken aan zijn boek. Hij baseerde zich vooral op verslagen van ooggetuigen. Ruim 1000 personen die de slag op welke manier dan ook meemaakten gaven informatie. Ruim 700 mensen werden door Ryan opgespoord en geïnterviewd. Uiteindelijk kon hij bijna 400 ooggetuigenverslagen verwerken in zijn verhaal. Daarnaast las hij vele geallieerde en Duitse dagrapporten, oorlogsjournaals en andere officiële rapporten. Ryan geeft de strijd vanuit verschillende perspectieven weer. Het ene moment bekijk je de situatie bijvoorbeeld vanuit geallieerd perspectief, het andere moment vanuit Duits perspectief. Ook is er aandacht voor zowel hoog als laaggeplaatste militairen en komen ook de bewoners van Normandië, de verzetstrijders en de thuisblijvers aan bod.
Er zijn nadien talloze boeken geschreven over D-Day, maar geen enkel boek was in staat de gebeurtenissen zo goed en authentiek weer te geven als Cornelius Ryan’s De Langste Dag. Ryan is erin geslaagd om de grootsheid en het belang van de eerste dag van operatie Overlord aan de lezer over te brengen. Het boek is daarmee an absolute winner voor iedereen die meer wil weten over de geschiedenis van WO2 .
Reacties uit de pers:
- ‘The most gripping and exciting war book I ever read.’
- ‘I could not put this book down.’
- ‘A magnificent retelling of a glorious and tragic story.’
Cornelius Ryan, (1920 - 1974) vloog mee met bombardementsvluchten boven Duitsland, was verslaggever van de landingen op de Normandische kust en reisde mee met Patton’s Third Army. Zijn boeken over de Tweede Wereldoorlog zijn wereldberoemd en werden in 20 talen vertaald.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.