Kruisigingen

R.H. Bekker

Kruisigingen

paperback/ gebrocheerd: € 12.50

ISBN: 978-90-74328-45-6, 38 blz., October 2001
Formaat: 20.0 (h) x 12.5 (b) x 0.3 (d) cm.

Uitgever: Uitgeverij IJzer

trefwoorden: Francis Bacon

beschrijving


een ieder weet hoezeer een schreeuw de pijn verplaatst

Bekker liet zich voor Kruisigingen inspireren door de Engelse schilder Francis Bacon. In Bekkers gedichten worden de intense beelden van Bacon omgezet in een even krachtige beeldtaal. Een taal die het uitstekend zonder de schilderijen kan stellen, maar er wel duidelijke verwantschap mee vertoont. De verwrongen en krijtende koppen van Bacons figuren worden tot leven gebracht, terwijl in de verte ook de schreeuw van Munch erin doorklinkt.

de keel branden aan het licht dat je slikt
de keel schrapen en er een glijbaan van maken
schrappen totdat het oog erin verdwijnt
(uit: 23, rechts)

Er is in Nederland veel belangstelling voor Bacon, zoals bleek uit de recente tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag. Een van de gedichten uit Kruisigingen werd, samen met een schilderij van Bacon, door het Gemeentemuseum op een poster gezet en in de museumwinkel te koop aangeboden.

R.H.Bekker, zanger/componist in ZIMIHC (onver Harde Noten 1997, Zielsve’el 2001), schreef Later (1988), Staart (1991) en de Mond (1995). Hij is redacteur van het eenmenstijdschrift Saaie Berichten (1986-), en maakte samen met Kees Oosterbaan De Gezichtenstalling (2000). Momenteel werkt hij aan de projecten Wilgmirte, Een goede vraag en De balvirtuoos.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.