Identiteit is kwaliteit

een wisselwerking tussen hart en ziel

Joost Dupont

Identiteit is kwaliteit

paperback/ gebrocheerd: € 29.90: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-94-6036-229-3, January 2017
Formaat: 24.0 (h) x 16.0 (b) x 1.8 (d) cm. Gewicht: 507 gram.

Uitgever: Uitgeverij Damon

beschrijving

De vraag 'hoe kan ik beter begrijpen wie ik ben?' wordt in Identiteit is kwaliteit beantwoord vanuit de vermaarde identiteitstheorie van de filosoof Paul Ricoeur (1913-2005). Ricoeur roept op tot bescheidenheid en stelt: we zijn onszelf als de ander en dát beseffen is nodig om beter te begrijpen wie we zijn. We moeten onze plaats kennen...
Ricoeur beschouwt onze identiteit als een wisselwerking tussen hart en ziel. We zijn méér dan waar ons hart naar uitgaat. We hebben ook een ziel. Bob Dylan illustreert dat met de woorden: I gave her my heart, but she wanted my soul... Wat kunnen we ons bij de ziel voorstellen?
Identiteit wordt o.a. verbonden met vriendschap, liefde, creativiteit en de (vrije?) wil om dit duidelijk te maken.
Hoewel in het boek vanuit de westerse filosofie wordt nagedacht over identiteit, krijgt een gedachte van 'de oosterse filosofie' aandacht die zegt dat wij om 'waarlijk mens te zijn' juist niet dienen te zoeken naar onze identiteit: 'Wie echt groot is, heeft geen zelf. Hij vindt zijn rol in het leven. Dat is zover zijn' (Tsjwang- Tse).
In een uitgebreid hoofdstuk wordt in Identiteit is kwaliteit de identiteitstheorie van Ricoeur bruikbaar gemaakt voor organisaties. Hoe vindt een organisatie haar hart? En wat kunnen we bedoelen met de ziel van een organisatie? In een afzonderlijk hoofdstuk wordt ingegaan op de identiteit van katholieke scholen.

Met deze tweede druk is het boek opnieuw beschikbaar gekomen voor personen én organisaties die vanuit de filosofie grondig willen nadenken over hun identiteit.

Figuren/plaatjes:


Achterkant
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.