De slag

Madrid tijdens de Spaanse Burgeroorlog

Arturo Barea

De slag

gebonden: € 27.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-824546-6-6, 420 blz., October 2019
Formaat: 21.0 (h) x 14.0 (b) x 4.0 (d) cm. Gewicht: 650 gram.

vertaald door: Roland Fagel

beschrijving

"De slag" is de autobiografische roman van het heroïsche verzet van de gewone Madrileense bevolking tegen de door Hitler en Mussolini gesteun­de staatsgreep van fascistische militairen. Barea, afkomstig uit de volks­- ­buurt Lavapiés, waar zijn moeder werkte als wasvrouw, schetst een messcherp en meeslepend beeld van stad en bewoners in de meest tragische jaren uit de geschiedenis. Barea loopt een shellshock op en ontmoet de liefde van zijn leven: zijn Oostenrijkse collega Ilsa Kulcsar. Als ze bij de bureaucratie - en de communisten - in ongenade vallen, vluchten ze samen naar het buitenland.

Franco’s troepen staan aan de rand van Madrid. De regering vlucht naar Valencia. Arturo Barea staat er als perscensor opeens alleen voor. De censuur voor de internationale pers is ondergebracht in de Telefónica, het hoogste gebouw van Madrid, een mikpunt voor bommenwerpers en geschut.

Door zijn werk ontmoette Barea tal van beroemde schrijvers en journa-listen, zoals Ernest Hemingway, Martha Gellhorn en John Dos Passos. De Burgeroorlog maakte van de censor een schrijver. Op een oude typemachine van een journalist tikte hij voor een Engelse krant zijn eerste verhaal over een stad in oorlog. Al snel hield hij ook radiopraatjes als ‘een onbekende stem uit Madrid’. De beeldende stijl en de nietsontziende eerlijkheid maken "De slag" tot een literair meesterwerk, een historisch getuigenis van grote waarde en ontroerend document humain. Na bijna 75 jaar verschijnt dit bijzondere boek voor het eerst in het Nederlands.

‘Een van de beste boeken ooit in het Spaans geschreven.’
- Gabriel García Marquez

‘Een uitstekend boek: Arturo Barea is een van de grootste literaire aanwinsten die Engeland te danken heeft aan de fascistische vervolging.’
- George Orwell

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.