Kunst D.V.

(Neo)calvinistische perspectieven op esthetica, kunstgeschiedenis en kunsttheologie

Marleen Hengelaar-Rookmaaker

Kunst D.V.

ingenaaid: € 19.90: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-94-6369-070-6, geïllustreerd, 376 blz., June 2020
Formaat: 24.0 (h) x 17.0 (b) x 2.0 (d) cm. Gewicht: 908 gram.

redacteur: Marleen Hengelaar-Rookmaaker; Roger Henderson

trefwoorden: kunst filosofie cultuur kunstgeschiedenis Calvijn Kuyper Roger Henderson Marleen Hengelaar-Rookmaaker Adriënne Dengerink Chaplin ...

beschrijving

Kunst maakt deel uit van Gods goede schepping. Schepping, zondeval en verlossing raken alle terreinen van het leven, ook het culturele leven. Dit maakt kunst, kunst¬geschiedenis en esthetica tot belangrijke aandachtsgebieden.
Lange tijd vormde het christelijk geloof een vruchtbare bedding voor allerlei vor¬men van creativiteit. Welke rol hebben het calvinisme en neocalvinisme hierin gespeeld? Wat hadden en hebben zij gelovigen op dit punt te bieden? Welke eigen accenten leggen zij? Wat is volgens hen ‘kunst D.V.’, kunst Deo Volente, kunst naar Gods wil? Dit boek laat zien dat de calvinistische traditie op eigen wijze bijdroeg aan de kunst en de reflectie daarop.
De bundel start bij Calvijn en de door hem geïnspireerde kunst. Het meeste licht valt op het neocalvinisme, te beginnen bij Abraham Kuyper, die de kunst een warm hart toedroeg. Vervolgens komen toonaangevende kunsthistorici en esthetici van neocal¬vinistische signatuur aan het woord. Ook de opleving van de recente kunsttheologie wordt niet vergeten, die na langdurige verwaarlozing bruist van nieuw elan.

Twaalf auteurs uit Nederland, de Verenigde Staten, Canada en Engeland gaan in op het eigene van kunst, maar ook op de plaats van schoonheid en de verbeelding. Ze behandelen de historische, filosofische, theologische en maatschappelijke ontwik¬kelingen die de bloei van kunst in recente eeuwen hebben bevorderd of tegenge¬werkt. Ook kijken zij kritisch naar de status van kunst in de huidige tijd en reiken alternatieven aan.

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.