ABC van het Anarchisme

Alexander Berkman

ABC van het Anarchisme

paperback/ gebrocheerd: € 6.00

ISBN: 978-90-807743-1-5, geïllustreerd, 140 blz., December 2010
Formaat: 21.0 (h) x 14.8 (b) x 1.1 (d) cm. Gewicht: 240 gram.

Uitgever: Kelderuitgeverij

vertaald door: Ruud Uittenhout

woord vooraf: Emma Goldman

beschrijving

Alexander Berkman (1870-1936) werd geboren in Vilnius in Litouwen en emigreerde op jonge leeftijd naar de Verenigde Staten. Onder invloed van de propagandist Johann Most werd hij actief in de anarchistische beweging. Hij ontmoette Emma Goldman, met wie hij zijn leven lang nauw bevriend bleef. In 1892 pleegde hij een aanslag op fabrieksdirecteur Henry C. Frick, die een arbeidersopstand bloedig had laten neerslaan. De aanslag mislukte. Berkman werd veroordeeld en bracht veertien jaar in de gevangenis door. Na zijn vrijlating schreef hij het aangrijpende Prison Memoirs of an Anarchist, vertaald als Gevangenisherinneringen van een anarchist.
Met Emma Goldman publiceerde hij jarenlang het tijdschrift Mother Earth. Voor de Amerikaanse regering waren Goldman en hij de verpersoonlijking van het ‘rode kwaad’.
In 1919, op het hoogtepunt van de ‘Red Scare’, de heksenjacht in de Verenigde Staten op alles wat rood was, werden Goldman en Berkman gedeporteerd naar de Sovjet Unie. Berkman was aanvankelijk optimistisch gestemd over de Russische Revolutie, maar raakte steeds meer gedesillusioneerd. In 1921 wisten beiden naar Berlijn te ontkomen.
Tot aan zijn zelfgekozen dood in 1936, verbleef Berkman in Frankrijk.Over dit boek

Alexander Berkman beschrijft in eenvoudige bewoordingen de anarchistische principes, de weg naar een anarchistische revolutie en de problemen die daarbij een rol kunnen spelen.
Bij het kapitalistische systeem is de arbeider niet gebaat en het is zaak nu al te beginnen met de voorbeiding van de revolutie. Na de Russische Revolutie en de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog leek ook in andere landen een revolutie mogelijk. ABC van het anarchisme is vanuit die optimistische, idealistische, overtuiging geschreven.
Drie weken na de dood van Berkman brak in Spanje de burgeroorlog uit. Daarin werden door anarchistische arbeiders de idealen, zoals Berkman die beschrijft, in praktijk gebracht.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.