Tropenjaren

Verhalen van modern ouderschap

Marion den Uyl

Tropenjaren

paperback/ gebrocheerd: € 23.25: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-77024-28-7, geïllustreerd, 192 blz., June 2008
Formaat: 22.0 (h) x 15.0 (b) x 1.1 (d) cm. Gewicht: 306 gram.

co-auteur: Linda Emmelkamp

trefwoorden: Ouderschap

Ruimte voor ouderschap

Ouderschap in Nederland verandert. Er verschijnen steeds meer nieuwe gezinsvormen, zoals co-ouderschap, eenoudergezinnen, stiefgezinnen en gezinnen met twee ouders van hetzelfde geslacht. En er komen steeds meer gezinnen waarvan één ouder of allebei de ouders hun wortels hebben in een ander land en dus een andere cultuur. Ideeën over opvoeden zijn door deze veranderingen ook onderhevig aan vernieuwingen.

De auteurs van deze uitgave richten met dit uitgangspunt hun blik op het moderne ouderschap. Aan de hand van interviews en literatuurstudie belichten ze een aantal pregnante vragen van eigentijdse ouders. Vragen als: waarom een kind, hoe organiseer je de zorg in combinatie met je werk, en welke waarden geef je je kind mee? Daarbij komt de vraag naar voren: hoe bereid je je kind eigenlijk voor op de ingewikkelde samenleving van morgen? Er wordt vooral gekeken naar de Randstad waar de moderne haast, stress, en commercialisering – die zo haaks staan op het tempo van het kind – het meest voelbaar aanwezig zijn. Tevens is het de plaats waar het nieuwe multiculturele karakter van Nederland prominent aanwezig is. Gekeken wordt naar deze veranderende samenleving, waarin ouders vanuit verschillende landen en culturen hun weg proberen te vinden. Kinderen van de toekomst, hun kansen en belemmeringen staan uiteindelijk centraal in dit actuele en leesbare portret van ‘de’ moderne ouder.

De inzichten in het boek worden ondersteund door vijf interviews met ouders die hun wortels hebben in en buiten Nederland. Daardoor ontstaat een authentiek beeld van opvoeden in een culturele diversiteit.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.