Het verdriet van Nijmegen

Bart Janssen

Het verdriet van Nijmegen

gebonden: € 34.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-94-6004-427-4, October 2019

Uitgever: Uitgeverij Vantilt

beschrijving

Meer dan enig andere Nederlandse stad is Nijmegen getekend door de Tweede Wereldoorlog. Vijftienhonderd tot tweeduizend burgers kwamen er om het leven, vooral in 1944-1945: bij het bombardement en in de zeven maanden dat Nijmegen frontstad was. 75 jaar later richt richt Bart Janssen met Het verdriet van Nijmegen 1940-1945 een monument op voor de slachtoffers en de nabestaanden van dit oorlogsleed. Elf jaar lang trok hij door het land om de herinneringen en verhalen van honderden nabestaanden op te tekenen. Het buitengewone resultaat is een 1400 pagina’s dik boek waarin de oorlog in talloze, verbluffende ooggetuigenverslagen met een menselijk gezicht naar voren komt.

Nooit eerder verscheen er van een Nederlandse stad een vergelijkbare collectie ooggetuigenverslagen. De vele verhalen en herinneringen maken duidelijk op wat voor ongekende schaal de oorlog in Nijmegen heeft gewoed. Zo geeft Het verdriet van Nijmegen het grotendeels onbekende oorlogsleed van Nijmegen een plaats in het collectieve geheugen, en roept het de vraag op waarom Nijmegen, zelfs toen het frontstad was, tijdens de oorlog niet is geëvacueerd.

In de eerste plaats echter, laat het boek zien hoe oorlog boven alles een persoonlijk drama is: van kinderen die met gevonden munitie speelden, tot liquidatiepogingen op NSB’ers, van granaatinslagen in keukens en woonkamers tot knullige sabotagepogingen, van kerktorens die op een huis vallen tot de geïmproviseerde zorg van oorlogsgewonden, van roekeloze Engelse chauffeurs tot kinderen die een gewisse dood ontlopen door zich te verstoppen onder de keukentafel – het indrukwekkende Het verdriet van Nijmegen geeft deze verhalen hun plaats in een mobiel monument dat de herinnering aan het oorlogsgeweld van 75 jaar geleden levend houdt.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.